НОВИНИ

ООН в търсене на решение за Сирия и мигрантския поток

Ролята на Съвета за сигурност на ООН и на Европейския съюз в разрешаването на конфликта в Сирия и преодоляването на бежанския натиск обсъждат държавните и правителствени ръководители на държавите от ООН. Президентът Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов подчертаха необходимостта от обединени усилия за постигане на стабилност в държавите с конфликти, което би довело до ограничаване на мигрантския поток. Повече от нашите пратеници в Ню Йорк Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:37, 21.09.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

През фокуса на конфликта в Сирия миграционната криза бе основен акцент и в днешния ден от 71-а сесия на Общото събрание на ООН. Във фокуса на вниманието бе програмата на ЕС, която свързва дневния ред по развитието на ООН с външната помощ на ЕС към трети държави.

Даниел Митов, министър на външните работи: Ние много пъти сме настоявали тази външна помощ да бъде свързана не само с изграждане на инфраструктура в трети държави, но и с подпомагане на институционалната среда, която в крайна сметка да води до стабилна среда в трети държави, които генерират миграционни потоци, така че гражданите на тези държави да виждат своето бъдеще в тях, а не по всякакъв начин да се стремят да емигрират.

Тази външна помощ, посочи още Митов, изисква стимулиране на външни инвестиции. Тяхното навлизане обаче е свързано с необходимостта от прилагане на добри управленски практики, антикорупционни мерки и зачитане на върховенството на закона и човешките права.

Даниел Митов, министър на външните работи: И тук ЕС реагира адекватно и отговаря на предизвикатерства пред международния бежански натиск върху Съюза като цяло, от което е пряко засегната и България.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта високата оценка, която всички световни лидери дават тук в ООН за начина, по която страната ни се справя с мигрантската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпълниха последното желание на поета Уилям Мередит
Изпълниха последното желание на поета Уилям Мередит
Няма вариант за сега Мустафа да бъде върнат на майка му
Няма вариант за сега Мустафа да бъде върнат на майка му