НОВИНИ

Оперната прима Габриела Георгиева и диригентът Григор Паликаров на "Аполония"

Примата на Софийската опера Габриела Георгиева и един от най - талантливите български диригенти Григор Паликаров се събират на сцената на "Аполония" за един интересен и необичаен за България проект. Утре вечер на сцената на Археологическия музей двамата ще представят на публиката изискана камерна програма от песни на български и руски композитори. А Григор Паликаров ще смени професионалната си роля на диригент, за да партнира на пианото на водещото българско сопрано.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:32, 04.09.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Независимо колко и какви роли си изпял, камерната музика е нещо, което те разкрива по друг начин, категорична е Габриела Георгиева, която е изпяла всички големи драматични сопранови роли.

Габриела Георгиева, оперна певица: "Тук имаш няколко минути да направиш това изграждане, да покажеш тази емоция и да я предадеш на публиката."
Григор Паликаров, диригент: "12 Аз за себе си съм решил да го правя, защото първият ми допир с музиката е като пианист."

Освен "Дирижиране и композиция", маестро Паликаров завършва и пиано в инструменталния факултет на Музикалната академия и се връща винаги, когато времето му позволи, към първата си любов. Разказва, че подобна на предстоящата изява е имал в Торонто с Александрина Милчева и че работата на всеки диригент изисква да може да работи с певци.

Григор Паликаров, диригент: "Преди години имаше много известен случай в Скалата, когато оркестърът стачкува и световният диригент Рикардо Мути с един роял излезе и изсвири цялата "Травиата" на спектакъла вместо оркестъра."
Габриела Георгиева, оперна певица: "Аз просто винаги съм казвала- когато той е на пулта, заставам на сцената без репетиция, спокойна съм, защото знам кой е срещу мен."

По думите на Габриела Георгиева и Григор Паликаров "Аполония" е изключително престижен фестивал и затова посрещат всяка покана за участие с радост и респект. Началото е от 19:00 часа на 5 септември, мястото е Археологическият музей, градът, разбира се, е Созопол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен интерес към педагогическите специалности в Русенския университет
Огромен интерес към педагогическите специалности в Русенския университет
Съдът отмени домашния арест на шофьора от катастрофата край Своге
Съдът отмени домашния арест на шофьора от катастрофата край Своге