НОВИНИ

Орбан и Ердоган потвърдиха укрепването на връзките между Унгария и Турция

Укрепването на връзките между Турция и Унгария беше акцент и във втория ден от посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Будапеща. Заедно с домакина Виктор Орбан той участва в унгарско-турски бизнес форум. Двамата лидери откриха обновената гробница на турския дервиш и поет Гюл Баба, който е починал в Буда през 16 век.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:30, 09.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Ердоган връща визитата на унгарския премиер Орбан, който през юли присъства на церемонията по встъпване в длъжност на турския президент. На бизнес форума двамата лидери изтъкнаха взаимната изгода от двустранните връзки.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Радваме се, че Турция има стабилно правителство и легитимен лидер. Надяваме се сътрудничеството между нашите стабилни правителства да донесе успех.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Унгария е пресечна точка между Европа, Балканите, Източна Европа, Турция и Русия. За нас Унгария е търговска база, от която да достигнем Европа.

Домакините посочиха, че Турция е търговски партньор номер едно за Унгария в региона. В Будапеща гостът подчерта колко е важна унгарската подкрепа за членството на Турция в Евросъюза. И чу уверенията на премиера, чиято страна е заплашена от европейски санкции, заради вътрешната му политика.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Ако искаме се наредим сред влиятелните играчи в международната политика, трябва да намерим начин да сътрудничим с Турция.

Ердоган и Орбан откриха гробницата на турския дервиш Гюл Баба, който е бил изпратен в Буда през 16 век от турския султан Сюлейман Великолепни.Тази историческа забележителност е реставрирана от унгарската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не откриха отклонения в качеството на горивата след проверката в Сливенско
Не откриха отклонения в качеството на горивата след проверката в Сливенско
55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво
55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво