НОВИНИ

Осигурено е допълнително финансиране за разкопките на нос Чиракман

Министерството на културата осигури нови 10 000 лева за археологическите разкопки на нос Чиракман, които ще бъдат възобновени в последната седмица на септември, съобщи пресцентърът на общината. Министърът на културата Вежди Рашидов и директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева са подписали договор за продължаване на проучванията и за консервация на разкритите нови структури на археологическия обект.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:16, 19.09.2016
Чете се за: 00:23 мин.
У нас
осигурено допълнително финансиране разкопките нос чиракман

Още от дълбока древност нос Чиракман е бил ориентир за корабите, като археолозите предполагат, че на платото е бил издигнат фар. На мястото на тракийско поселение гръцки колонисти създават античния град Бизоне, който фигурира на древни карти. При археологически проучвания в средата на миналия век на платото е открита раннохристиянска базилика.

През август, след повече от десетгодишно прекъсване, археологическа експедиция възобнови разкопките на нос Чиракман с финансиране от общината и Министерството на културата. Екипът разкри нови строителни хоризонти, добре запазени керамични съдове, монети, железни сечива. Приемателна комисия за проучванията препоръча на музея в Каварна да кандидатства за допълнително финансиране, посочват от кметската управа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеперуда, пренесена от Азия, унищожава чемширите в Русенско
Пеперуда, пренесена от Азия, унищожава чемширите в Русенско
9 пъти санкционирали шофьора, който блъсна майка с две деца в Ямбол
9 пъти санкционирали шофьора, който блъсна майка с две деца в Ямбол