НОВИНИ

От Асоциацията на индустриалния капитал искат минималната заплата да отпадне

Минималната работна заплата да отпадне - това искат от Асоциацията на индустриалния капитал. Един от аргументите на бизнеса е, че в страните където няма минимален доход - безработицата е по-ниска, а доходите по-високи. Работодателите за пореден път влязоха в задочен спор с КНСБ и се обявиха против заложеното от догодина вдигане на минималната заплата на 510 лева.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Виолета Никифорова
16:56, 15.05.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Рами Еминов е охранител от близо година, иначе по професия е електротехник. Получава 460 лева, колкото е минималната заплата. И всички в семейство му работят на минимални доходи.

Рами Еминов - охранител: Много е трудно да ви кажа, недостигат парите за нищо, нито за ток, нито за ядене, малка е заплатата, много е малка. Синът ми и той също работи като охранител и той е на минималната заплата го осигуряват, снаха ми е тя е на минималната.

Доходите на това семейство са изцяло зависими от това колко голяма е минималната заплата. Ако тя расте - и те получават повече. От 1 януари догодина минималната заплата трябва да стане 510 лева.

Бизнесът обаче е против увеличението. Смята, че всеки сектор трябва да има отделен минимален доход.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Лесното лекарство на синдикатите - увеличете заплатите и няма да бягат, е тогава как да си обясним, че там където заплатите са двойни също бягат и от там дайте още 100 лева, вече станаха дайте още 150 лева, и от там ръста на минимална работна заплата и на всичко останало.
Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Не, че заплатите не трябва да се увеличават, и не, че те не се увеличават, както ще видим по-нататък, но проблемите са много по-дълбоки.

По-големият проблем е напускането на младите. Заетите са с 15 хиляди по-малко само за една година. Работодателите оспориха и данните на КНСБ, че родната производителност на труда е по-висока от заплатите.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Доходите растат по-бързо, отколкото расте икономиката. Нашата реална производителност на труда на отработен час е 15% от средноевропейската това е тъжната действителност.

Данните на националната статистика показват, че за последните 10 години средната заплата е нараснала двойно. Определя я пазарът. Докато минималната се определя административно. И все още остава ниска, дотолкова, че Рами едва свързва двата края.

Рами Еминов - охранител: Да ви кажа на почивка сигурно не сме ходили най-малко от 10-на години има, най-малко 10-на години.

Иначе данните на Евростат са красноречиви - в страните без минимална заплата доходите са малко по-високи, а безработицата с до 40 на сто по-ниска в сравнение със страните, където има минимален доход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители излязоха на протест срещу насилието в столичното 38-о училище
Родители излязоха на протест срещу насилието в столичното 38-о училище
Държавата окончателно придоби военния завод Авионамс
Държавата окончателно придоби военния завод "Авионамс"