НОВИНИ

От днес започна акция "Зима" на Пътна полиция

От днес Пътна полиция започва проверките в рамките на Акция "Зима". Акцията ще премине на три етапа. Първо ще се проверяват велосипедисти и пешеходци, а след това шофьорите. В случай, че открият нарушения, полицаите може да спрат автомобила от движение до отстраняване на проблемите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:07, 01.11.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Красен е първият шофьор, който униформените проверят тази сутрин. Преди началото на зимата патрулите ще следят за изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъклата и състоянието на гумите.

Красен Българанов, шофьор: "Сменихме гуми, преглед на колата, сервиз готова е за зимата."

От 15 ноември шофорите са задължени да карат със зимни гуми, или такива с минимална дълбочина на протектора не по-малко от 4 мм.

Красен Българанов, шофьор: "В планините вече има сняг, но виждам, че голяма част от колите все още са с летни гуми предполагам, че в подобна обстановка ще стане доста сериозно."

През зимния сезон в случай, че открият нарушения, полицаите могат да спрат автомобила от движение до отстраняване на проблемите. Според Пътна полиция, много от шофьорите подценяват зимата.

инспектор Мария Ботева, Главна дирекция "Пътна полиция": "Хубаво е да заменим водата с антифриз, там където не сме направили все още това нещо. Да имаме топли дрехи и одеяло в автомобила си, вериги за сняг. Като се има предвид,че автомобилите не би следвало да бъдат оборудвани с гуми със шипове. Обръщам внимание, че това е забранено в закона за движение по пътищата."

Статистиката показва, че от началото на година всеки ден се прекратяват по 181 регистрации на неправоспособни водачи. Миналата година по време на акцията са установени близо 1 500 нарушения свързани с неизправни светлини на автомобилите.

При велосипедистите броят на откритите нередности също е голям. От 461 велосипеда, неизправните са се оказали 99. Задължително на пътя колелата трябва да имат изрядни спирачки, звънец и светлоотразители. В противен случай санкцията е до 50 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият буквар с образа на Кирил и Методий показват в Търговище
Първият буквар с образа на Кирил и Методий показват в Търговище
Трябва да има приоритетни за регионите професии, смята преподовател
Трябва да има приоритетни за регионите професии, смята преподовател