НОВИНИ

От нашите пратеници: Задържаха бивш военен в навечерието на изборите във Франция

В навечерието на предстоящия балотаж на президентските избори във Франция темата за сигурността е във фокуса на медийното внимание. Арестуван е бивш военен край военно поделение близо до Париж. Той е радикализиран според полицията. Има информация, че е подготвял нападение от името на "Ислямска държава". Нашите пратеници в Париж ще продължат да следят развръзката по този случай.

Надежда Василева
от Надежда Василева оператор: Лъчезар Ораков
20:27, 05.05.2017
Чете се за: 02:01 мин.
По света
Френските гласоподователи пред решаващ избор

Еманюел Макрон увеличава преднината си според анализатори. Много от французите обаче няма да отидат на вота на 7 май. Няма да гласуват около 25% според последното проучване, тъй като не харесват нито един от двамата кандидати и се чувстват разочаровани. Около 75% са отговорили, че ще отидат да гласуват. Анализатори прогнозират, че е възможно на вота в неделя ще има най-ниската избирателна активност през последните няколко президентски вота - 2002, 2005 и 2012 година.

Каква Франция ще изберат французите в неделя? Политологът Тома Геноле не очаква изненади. Той е сред анализаторите, изследвали стратегията на Марин льо Пен за промяна на Националния фронт. И е първият, предвидил завръщането на Никола Саркози в политическия живот след поражението му през 2012-та. Политологът казва, че Еманюел Макрон трябва да бъде много внимателен в посланията си.

Тома Геноле - политолог и преподавател по политически науки: За мен вероятността Еманюел Макрон да е следващият президент е изключително голяма. И то не защото той е толкова политически привлекателен, а по една много проста причина - огромният брой хора, които мразят крайната десница.

Тоест той има достатъчно гласове, с които да победи Марин льо Пен на втория тур. Макрон обаче трябва да внуши на избирателите, че той е кандидатът на Евросъюза в защита на републиканските ценности и срещу крайната десница. Не е достатъчен само призивът да подкрепят неговата програма, защото е по-добра.

Данните от първия тур на вота са красноречиви за характеристиките на избирателите на Макрон и Льо Пен. В селата и в градовете с население под 5 хиляди жители, където хората се чувстват изоставени, Льо Пен е получила на първия тур 25 процента от гласовете. Макрон пък печели в големите градове. Както и в чувствителните райони и предградията, където преднината му пред Льо Пен е над 8 процента.

Центристът е фаворит сред хората с доходи над 25 хиляди евро годишно. Лидерката на крайната десница е предпочетена на места, където избирателите получават по-ниски доходи. Макрон води сред избирателите, които живеят близо до работа. Льо Пен - сред тези, които работят на разстояние над 15 километра от дома си. В Париж подкрепата за нея е по-малко от 5 процента.

- Искам Макрон да спечели.

- Той е добър избор за Франция. Добър избор за мен и моето поколение.

- Той е проевропейски кандидат. За съжаление срещу него е Марин льо Пен и реално ние нямаме избор за втория тур. Много хора ще гласуват просто срещу Льо Пен. Трябваше да има кандидат на десницата, за да има наистина демократичен избор.

- Нито единия, нито другия!

- Защо?

- Той е много млад, няма програма. Не искам и Льо Пен.

- Въпросът, който можем да поставим днес е дали Макрон ще има мнозинство в националния парламент.

Анализаторите посочват, че обикновено на парламентарни избори има свръх мобилизация на избирателите, които са гласували за спечелилия президентския вот и по-ниска активност от страна на всички останали групи.

Тома Геноле - политолог и преподавател по политически науки: Затова ако спечели, Макрон ще има предимство на парламентарните избори. Проблемът е, че няма да е достатъчно да получи абсолютно мнозинство само с неговата много млада партия. Той ще се нуждае от съюз с десницата. Тоест може да се стигне до голям центристки блок от депутатите на Макрон и на десницата. Националният фронт ще се опита да спечели няколко депутатски места, но това е много трудно за една крайно дясна партия.

Неуспели на президентския вот, френските социалисти и републиканците затягат редиците за парламентарния, който се очертава трудно предвидим. А от този вот ще зависи и съдбата на реформите, които обещава новият президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С постоянна мярка е задържан шофьорът, причинил катастрофата в Монтана
С постоянна мярка е задържан шофьорът, причинил катастрофата в Монтана
Размяна на последни удари преди балотажа във Франция
Размяна на последни удари преди балотажа във Франция