НОВИНИ

От нашите пратеници: Няма арестувани при спецоперацията на гарата в Париж

Северната гара в Париж беше затворена снощи за няколко часа заради полицейска операция. Именно сигурността и какви ще са политическите ходове на новоизбрания президент са темите, които доминират във Франция два дни след президентските избори. Вижте повече в прякото включване от френската столица на специалния ни пратеник Надежда Василева:

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 09.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Снощи малко преди полунощ полицията отцепи Северната гара. Претърсен от спецчастите е влак, които е пристигал от град Валенсиен. Не се съобщават подробности до момента защо е проведена спец операцията. Според неофициална информация става въпрос за издирване на трима души, заподозрени в тероризъм. Говорител на полицията заяви, че няма арестувани след операцията без да обясни повече подробности. През тази гара минават много международни и вътрешни влакове и такива, които пътуват до Лондон. Пътниците бяха уплашени снощи заради нахлуването на полицията. Гарата остана затворена за около три часа, след това полицейската блокада беше вдигната.

;

Сигурността е едно от предизвикателствата пред новоизбрания президент Манюел Макрон. Хората очакват сигурност, а той им обеща да я осигури. Два дни след изборите един от политическите въпроси е кой Макрон ще предложи за премиер. Очаква се той да предложи своята кандидатура най-рано в неделя, беше съобщено на пресконференция в щаба на неговата партия.

Днес Манюел Валс, бившият премиер, заяви, че иска да подкрепи движението на Макрон на предстоящите парламентарни избори през юни. Кандидатурата на Валс за евентуален премиер беше сред тези, които се обсъждат от анализатори и медии във Франция. Друг е въпросът какво ще се случи на предстоящите избори и дали Макрон ще има мнозинство в парламента.

В четвъртък формацията на Макрон трябва да обяви кандидат-депутатите, а обещанието е повечето от тях да са нови лица, които не са били в политиката. В неделя е предаването на властта в Елисейския дворец.

Нашият пратеник в Париж Надежда Василева разговаря с две българки, които от години живеят в Париж, за ситуацията в страната след изборите.

Чуйте какво казват те във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 плажа със сертификат Син флаг
11 плажа със сертификат "Син флаг"
Доналд Тръмп поздрави Бойко Борисов: С нетърпение очаквам да работя с Вас
Доналд Тръмп поздрави Бойко Борисов: С нетърпение очаквам да работя с Вас