НОВИНИ

От нашия пратеник: Политическа безизходица в Италия след парламентарните избори

Триумф за популистите, а досегашните управляващи от Демократическата партия претърпяха пълен крах. Лъвският пай от италианския вот печели популисткото и евроскептично движение „Пет звезди“, но дясната коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони, която включва и крайнодясната Северна лига, печели най-много места в долната камара на италианския парламент. Това сочат частичните резултати от вота.

Александър Марков
от Александър Марков Владимир Богдански
12:16, 05.03.2018
Чете се за: 02:10 мин.
По света

След изборите в Италия се създаде политическа безизходица, защото нито една от партиите не успя да спечели заветните 40% подкрепа, за да сформира мнозинство, предаде пратеникът на БНТ в Рим Александър Марков. От тук нататък започва дълъг следизборен процес под патронажа на президента Серджо Матарела. Това според мнозина анализатори няма да се увенчае с успех.

По последни данни, популистктото движение „Пет звезди“ има 30% подкрепа, а след тях се нарежда Демократическата партия на Матео Ренци, националистите от Северната лига са след тях с 18%, а „Форца Италия“ на Силвио Берлускони и след тях с 14%.

;

Все още никой от големите политически играчи не е коментирал резултатите, а само представители от техните партии. Вижте какво:

Ренато Брунета - Форца Италия: Дясноцентристите победиха, ще имаме между 280-285 места в Камарата и половината от местата в Сената, така че сме първата политическа сила в парламента, вероятно със 100 места повече от Движението "5 звезди". Така, че за какво говорим? Абсолютно е невъзможна коалиция с 5 звезди, дясноцентристите спечелиха. Това, което е различно спрямо прогнозите, е крахът и загубата на Демократическата партия.
Рикардо Фракаро - Движение „Пет звезди“: Опитахме се да покажем различно бъдеще за страната ни и успяхме, защото никой няма да може да управлява без Движението "5 звезди". Само ние можем да дадем реална правителствена програма и очевидно ще поемем отговорността да го направим. През следващите дни най-красивото ще бъдат дискусиите с всички политически сили за това, от което страната ни има нужда.
Джанкарло Джоджет - Северна лига: Тези резултати са исторически. Започнахме с 4%, а според екзит половете постигнахме 16-17 на сто, може би повече. Сега първо ще говорим с коалиционните ни съюзници, вече имаме идеи какво да правим. Гледаме напред в бъдещето със спокойствие и осъзнатост - знаем какво да правим!


;

Посланието на изборите е едно - популистите и евроскептиците са най-предпочетените политически сили в Италия, тъй като за тях са гласували над 50% от жителите на страната. Лидерите на Пет звезди и Северната лига успяха да привлекат с радикалните си послания разочаровани избиратели и от ляво, и от дясно - уморени от невъзможността на традиционните политически партии да разрешат наболели за Италия проблеми като бавното икономическо възстановяване, кризата, високата безработица. И двамата предлагат референдум за оставане или излизане от Еврозоната.

;

Доста от избирателите им вярват, че ЕС е изоставил Италия, особено в миграционната криза. Вижте какво споделиха някои от тях пред камерата на БНТ:

Аннамария Фиорини - жител на Рим: Салвини - ти си велик! И трите ми гласа бяха за него. Не ме интересува, Салвини трябва да направи нещо за страната, но Берлускони трябва да се оттегли встрани, защото той иска правителство, но вече просто не може Берлускони, обичам те, но дай път на Салвини!"
Джузепе Бруни - жители на Рим: Стана това, което очаквахме, политическа безизходица. Има нужда от правителство, не може да бъдем в държава без управление. Сега сме в ръцете на президента и желанието на политическите партии да сформират кабинет."
Агостино де Батисти - жител на Рим: Никой не знае какво ще се случи. Песимист съм. Искам да напусна тази страна, но не знам кога ще успея, затова засега ще продължавам да гласувам."
;

На 23 март ще бъде първото заседание на новия италиански парламент. Очаква се преговорите за сформиране на правителство да започнат в началото на април.

;

Няколко са вариантите следващите няколко седмици - политическата безизходица да продължи и да се свикат нови избори през юни или ксептемри, а в това време да продължи управлението на сегашното правителство. Друг вариант е да управлява дясноцентристка коалиция, която обаче не може да намери партньор, за да сформира мнозинство. Третият вариант е широка коалиция между лявоцентристите и дясноцентристите на Берлускони, което би се приело добре в Брюксел заради проевропейските възгледи на Силвио Берлускони и Матео Ренци. Последният вариант е популистка коалиция между „Пет звезди“ и националистите от Северната лига, което не би се харесало в Европа, но е възможен вариант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски самолетоносач акостира във Виетнам за пръв път след края на войната
Американски самолетоносач акостира във Виетнам за пръв път след края на войната
Протест в подкрепа на пловдивския лекар, застрелял крадец
Протест в подкрепа на пловдивския лекар, застрелял крадец