НОВИНИ

Планински спасители искат по-лесен достъп до мобилните данни на хора в нужда

Докато има реален смисъл, ще продължим да търсим Мирослав, но полека-лека издирвателните дейности ще затихват. Твърди се, че момчето е с добра подготовка, подстъпите към вр. Ботев са проверени почти изцяло, остават 2 от тях. Голяма част от обходите са проверени и то по повече от един път. Това каза Емил Нешев от Планинската спасителна служба към БЧК в студиото на "Денят започва", по повод изчезването на 34-годишния Мирослав Късовоски в района на вр. Ботев. Последният контакт с мъжа е от 27 октомври.

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 02.11.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Само полицията може да иска достъп до данни от мобилни оператори, което пък може да се случи само ако едно лице е обявено за издирване, което забавя целия процес, коментира Нешев.

Според него трябва да оптимизираме как по най-бърз начин да се получава информация за мобилен апарат, което да помага при издирването на изгубени лица. Ние сме част от системата на единния спешен номер 112, не сме случайни хора, каза планинският спасител

ПСС разработи приложение, което задава координатите на хората, които го ползват, това подпомага и нашата работа.

Емил Нешев призова туристите да бъдат наясно с маршрутите, както и със собствените си възможности. Ако времето се разваля, пътят назад е добър вариант, даден връх няма да избяга. Хубаво е да носим и външна батерия към телефона, което би ни гарантирало по-голям период от време, в който да получим помощ, ако се налага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяват паметник на културата в центъра на село Малорад
Възстановяват паметник на културата в центъра на село Малорад
Боно е първият мъж, включен в класацията Жена на годината
Боно е първият мъж, включен в класацията "Жена на годината"