НОВИНИ

Отлив на студенти от Великобритания към Холандия

Брекзит няма да се отрази на българските ученици, които вече са подали документи за обучение в университети във Великобритания. Това поясниха днес от изложение "Световно образование". За следващите години не се очаква визов режим за студенти от Европейския съюз, но не е ясно дали Великобритания ще продължи досегашното финансиране. Към сложната ситуация се добавя и отлив на студенти от Обединеното кралство към Холандия.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:15, 20.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

За всички, които тази година започват своето обучение във Великобритания условията на финансиране чрез студентски кредит, който покрива таксата да обучение, са същите както и досега. Приемането на документи официално приключи на 15 януари, но все още има свободни места. Какво ще се случи с кредитирането след Брекзит не се знае.

Стефка Златева, мениджър " Висше образование": Дори да бъде спряно студентското финансиране ще намерят други начини и инструменти, с които всъщност да могат да подпомагат студентите от Европейския съюз, било то под формата на по-големи академични стипендии или социални помощи на база доходите на родителите.

И тази година 10 ученици от Софийската математическа гимназия са приети в Кембридж или Оксфорд.

Нина Димова, приета " Физика" в Оксфорд: Още от началото си имах доста добро ниво и затова не беше толкова труден самия изпит.

Общо 1900 български ученици са подали документи за Великобритания- това е с 9 % по- малко в сравнение с миналата година. Предпочитанията са към Холандия, където таксите за първокурсници са намалени наполовина- от 2080 на 1040 евро.

Николай Христанов, менджър " Висше образование": Наравно е с допълнителното финансиране, което холандското правителство отпуска за европейски студенти, което включва и заем върху таксата на обучение, който е безлихвен както и допълнителна финансова помощ, ако работят и учат едновременно.

За Холандия може да се кандидатства до 1 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишен се простреля заради селфи
16-годишен се простреля заради селфи
Прическите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун - хит във Виетнам
Прическите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун - хит във Виетнам