НОВИНИ

Отново ден за матури за зрелостници и седмокласници

Изпитният ден за зрелостниците днес беше силно компрометиран, след като екип на Нова телевизия бе допуснат да излъчва пряко от столично училище 5 минути след началото на матурата. Иначе, с малко закъснение - в 7 часа и 8 минути тази сутрин репортерът от "По света и у нас" Елиана Димитрова изтегли вариант 1, по който пишат дванайсетокласниците. Най-много зрелостници - над 16 600, тази година са избрали като втори задължителен зрелостен изпит - биология и здравно образование, а най-малко са тези по италиански език - едва 99. 200 са децата, които са със специални нужди, а седем от тях ще работят на Брайл.

отново ден матури зрелостници седмокласници
bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 20.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
Още

В 9 часа пък беше изтеглен вариант 1 за изпита по математика за седмокласници. Той е на два модула - един задължителен и един допълнителен. Общото време за решаване на задачите е 2 часа и половина, а максималния сбор - 100 точки. В 15 часа от Министерството ще публикуват тестовете и верните отговори.

Големият въпрос и днес е не дали са трудни матурите и дали са се справили добре учениците, а ще пробият ли защитата тези, които предпочитат да си платят и да препишат. Скандалът с купените верни отговори от наш екип на матурата по български език и литература, както знаете - предизвика разследване. Вчера беше задържан трети заподозрян, свързан с изтичането на отговорите на матурата.

След подадения сигнал на БНТ, полицията задържа двама души в Стара Загора. Както вече ви разказахме, репортери на "По света и у нас" успяха да си купят за 40 лв. отговорите на теста от матурата за зрелостниците и то само час след началото на външното оценяване. Разследващите изясняват как задържаните са придобили въпросите на матурата.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Разследването продължава с предмет престъпление по служба , извършено от длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение. От прокуратурата заявиха, че ще се търси първоизточника и дали той има нещо общо с МОН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма намерени отломки от изчезналия египетски самолет
Няма намерени отломки от изчезналия египетски самолет
Шведска обществена телевизия с награда от СИРКОМ
Шведска обществена телевизия с награда от СИРКОМ