НОВИНИ

Отново протести в Гърмен

Жители на Гърмен днес протестираха пред сградата на общината и се обявиха против продължаващото бездействие на институциите по проблема с незаконното строителство в ромския квартал "Кремиковци". Протестиращите настояват да се проведе референдум, който да реши дали да бъде изготвен подробен устройствен план в ромската махала, с който бъдат узаконени ромските постройки. Припомняме, че след физически сблъсъци между българи и роми преди година и половина бяха съборени 13 незаконни къщи, след което премахването спря заради невъзможността на местната власт да предостави подслон на останалите без дом семейства.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
22:15, 22.11.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
отново протести гърмен

Протестиращите в Гърмен казаха ,че незаконните ромски къщи са построени върху земеделска земя, собственост на жители на съседното село Марчево. Затова още преди 4 месеца инициативен комитет е внесъл в Общинския съвет всички необходими документи и подписка за провеждане на референдум, в който да участват хора от Марчево, като собственици на земята с ромските постройки. От Общинския съвет в Гърмен обаче решили референдум в Марчево да няма.

Делян Тошев, Сдружение "Бъдеще за община Гърмен": "Тяхната цел е да се разпределят тези парцели и да се предложи....да ги закупят."
Иван Кременлиев: "Земята не е тяхна, постройките са незаконни, какво значи изселени? Да си намерят места, в нашето село има пустеещи къщи-продават се."

Ромите от Кремиковци обаче се надяват един ден да могат да купят земята на къщите си.

"Нали и ние искаме вътре да живеем, да задомим децата, да ги женим. Не може вънка да живеем, като кучета."

Има опасност от епидемия от хепатит А в ромския квартал Кремиковци, но засега ситуацията е овладяна ,казаха от Здравната инспекция в Благоевград

Д-р Веселка Мончева, Регионална здравна инспекция - Благоевград: "Защото както знаем хепатит А е с дълъг инкубационен период, така че неминуемо ще имаме още деца, но не знаем още колко."

Кметът на община Гърмен - Минка Капитанова каза, че желанието на протестиращите, ромите от Кремиковци да бъдат изселени, не може да се сбъдне. От Сдружение "Бъдеще за община Гърмен" са завели дело в Административния съд за провеждане на референдум, което ще се състои през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
186 финансови мулета са задържани от началото на годината от ГДБОП
186 "финансови мулета" са задържани от началото на годината от ГДБОП
В Референдум: 48,5% смятат, че настоящите МС и НС трябва да приемат бюджета
В "Референдум": 48,5% смятат, че настоящите МС и НС трябва да приемат бюджета