НОВИНИ

Оттеглиха законопроекта, с който се улесняваше застрояването по Черноморието

ГЕРБ и Обединените патриоти оттеглиха законопроекта, с който се улесняваше застрояването по Черноморието. Решението е взето снощи след разговори между двете формации. Проектът, който предизвика протести, трябваше да бъде разгледан утре в пленарната зала. Той предвиждаше да бъде удължен с 3 години срокът за застрояване на земеделски земи с променен статут. От БСП и Воля определиха текстовете като лобистки.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:07, 17.05.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
оттеглиха законопроекта улесняваше застрояването черноморието

От ГЕРБ днес обявиха, че оттеглят подкрепата си от промените и че нищо не налага удължаване на срока за строежи върху земеделски земи с променен статут. Според сегашния закон инвеститорите трябва да реализират проектите си до 23 май. След това земята отново връща стария си статут на земеделска. От ГЕРБ отчетоха като пропуск, че законът е внесен без достатъчно обсъждане.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Вече започнаха да се правят съответните политически спекулации и точно затова го оттегляме.Тук трябва действително общите устройствени планове да бъдат приети за черноморските общини, което ще даде възможност да има ясни правила, обществени обсъждания и да можем да защитим всички интереси на всички българските граждани и да не допуснем поредното презастрояване или замърсяване на околната среда.

Патриотите заявиха,че са принудени да оттеглят проекта и посочиха защо са искали промените.

Християн Митев - депутат от Обединени патриоти: Защото се опитвахме да направим нещо, което много бързо да реши проблемите на тези собственици, които са инвестирали до този момент в предназначението на тяхната земеделска земя, които са около 8 хиляди.
Йордан Апостолов - депутат от Обединени патриоти и вносител на проекта: Той е оттеглен в деловодството, моля ви се!

Според левицата законодателният процес в този парламент е тръгнал порочно. И БСП, и Воля видяха определени интереси зад промените.

Валери Жаблянов - БСП: Когато се обслужват интересите на няколко инвеститори, на отделни представители на бизнеса, това не може да бъде законодателството, което е необходимо днес на България. Искаме да приветстваме представителите на мнозинството, които осъзнаха какви тежки дефекти допуснаха още в началото на своята дейност.
Веселин Марешки - председател на Воля: Няма да подкрепяме никакви тежки лобистки закони в интерес на група хора, срещу интересите на цялото общество и на природата ни. Няма да допуснем поредната огромна порция бетон да се излее върху пясъчните дюни.
Десислава Танева - председател на Комисията по земеделие в НС: Да говорим, че въз основа на този законопроект дюни ще се застрояват - те първо трябва да си сменят предназначението, няма как да се получи.

Патриотите отхвърлиха обвиненията в лобизъм.

Християн Митев - Обединени патриоти: Това са етикети и клишета, които се използват, когато нямаш други аргументи.

Собствениците на земеделски земи отново могат да кандидатстват за промяна на предназначението им, но ще трябва пак да платят съответната такса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци искат по-безопасно придвижването в квартал „Дружба”
Русенци искат по-безопасно придвижването в квартал „Дружба”
Столичната община обновява изцяло градския транспорт в София до 2019 година
Столичната община обновява изцяло градския транспорт в София до 2019 година