Париж забранява пушенето в парковете

От 8 юни тютюнопушенето ще бъде забранено в 52 парижки паркове, площади и градски градини. Решението идва година след като същата забрана беше наложена в няколко централни и крайни квартали на френската столица.

от БНТ
20:40, 31.05.2019
Чете се за: 00:30 мин.
Животът

Целта на забраната, в сила и на някои плажове в Марсилия, е да се намали употребата на тютюневи изделия на места, посещавани от семейства и млади хора, както и да се редуцира замърсяването на околната среда. Новите ограничения покриват около 10 процента от зелените площи във френската столица.

На входа на всеки парк ще има пепелници за раздяла цигарата преди влизане.

Глобата за нарушителите е З8 евро. Изключения остават най-големите и централни паркове в Париж, които през лятото се ползват за пикници и други забавления.

Албер Хирш - пулмолог: Високата цената на тютюневите изделия, липсата на реклама и забрана пушене на обществени места неминуемо ще доведат до осезаемо намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

От 2016 г. броят на пушачите във Франция е намалял с 1,6 милиона. Световната здравна организация осъди кампания на американски концерн да измести посланието за отказ от тютюна към "Ден без дим", в полза на собствените си технологични продукти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българин ще обиколи с колело Северна Македония с благородна кауза
Българин ще обиколи с колело Северна Македония с благородна кауза
Порой с градушка наводни Пловдив
Порой с градушка наводни Пловдив