НОВИНИ

Партията на Ердоган е очаквала по-високи резултати на референдума

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви победа на референдума за въвеждане на президентска система на управление в страната. Хиляди негови привърженици отпразнуваха победата. При участие на над 84% от гласоподавателите 51,41 на сто от тях са гласували с "Да", а 48,59% са казали "Не". Преброяването е почти приключило, но окончателните резултати се очакват след десетина дни. Разликата е 1 милион 250 хиляди души, обяви Висшата избирателна комисия. Това е под 3 процента. Подробности за резултатите от референдума разказва специалният ни пратеник Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:06, 17.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Партията на Ердоган е била изненадана, защото е очаквала по-високи резултати на референдума 60-70%, а не 51% както се получи. Тази изненада пролича и в първите действия на президента веднага след като излязоха първите резултати. Той първо даде пресконференция в резиденцията си в Истанбул пред отбран кръг от журналисти, след което реши да говори на два митинга. При горе-долу същата избирателна активност от 85% на предишните избори се очакваше, че лагера на "НЕ" ще успее да спечели този референдум, но това не се случи и тази предполагаема зависимост не се потвърди.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция
Днес Турция взе историческо решение за системата на управление, която е обект на дебат с 200-годишна давност. Това не е обикновено решение. Конституционната промяна е нещо необичайно и много значимо. 16 април бележи победата на цяла Турция, с населението от 80 милиона, 81 провинции и 780 хиляди квадратни километра - всички, които казаха "да" или "не". Нашите граждани в чужбина са също важна част от тази победа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите в Европа след резултата от референдума в Турция
Реакциите в Европа след резултата от референдума в Турция
Задръствания на АМ Хемус
Задръствания на АМ "Хемус"