Използват ли хората услугите на обществените фурни, за да опекат домашно приготвените обредни хлябове и гозби за коледната трапеза? Екипът ни реши да провери спазва ли се още традицията мъжът в семейството да занесе омесената пита в кварталната фурна,...
Използват ли хората услугите на обществените фурни, за да опекат домашно приготвените обредни хлябове и гозби за коледната трапеза? Екипът ни реши да провери спазва ли се още традицията мъжът в семейството да занесе омесената пита в кварталната фурна, където да бъде опечена по технология отпреди десетиления.
При подготовката на празнична трапеза, все повече хора избират да закупят директно храната за нея от магазина или да я приготвят вкъщи. През последните години се наблюдава постоянен отлив на клиенти от обществените фурни. Много от хората не знаят, къде се предлага тази услуга или приготвят малки количества храна за празника. Въпреки това в малкото останали обществени софийски фурни се радват на постоянни клиенти.
Преди години е било традиция обредният хляб за Бъдни вечер и месото за празничната коледна трапеза да се пекат в обществена фурна. За големите християнски празници Коледа и Великден опашките пред фурните са се извивали още от тъмни зори. Днес, когато повечето фурни са частни, много малко хора се възползват от услугата. Причините:
Константин Каридов: "Вече има съвременни фурни и си печем всичко вкъщи, едно време си спомням дядо ми, носеше на кварталната фурна печеше агнешко, гювечи."
Татяна Водиева: "Ние сме носили прасенце, агънце за Гергьовден. Имаше носехме, печахме. Сега сме си взели едно малко прасенце, мъжът ми го пече в къщи. Нямаме представа сега къде има."
Дияна Йорданова: "Просто приготвям в малки количества. По малко хора се събираме и затова."
Традициите обаче не са напълно забравени и все още много хора предпочитат да си опекат погачата или коледното прасенце извън къщи. Фурната на Ани Манасиева предлага възможността за изпичане на домашно приготвени празнични блюда в пещ на дърва по технология от преди 100 години.
Ани Манасиева, собственик на обществена фурна: "Имаме абсолютно постоянни клиенти, който никога не биха, поне така споделят с нас, никога не биха си пекли в къщи, каквото и да им струва - не че е много скъпо при нас, обаче те знаят, че тука е изключително вкусно като се изпече."
Перса Винчева, която е управител на фурна отскоро, смята, че заради забързаното ежедневие хората избират дори да купят готова питка за Бъдни вечер. Затова е толкова хлебарят да вложи цялата си душа и любов, когато прави празнични питки за хората.
Перса Вничева, управител на фурна: "Правим я от отделни парчета. В едно от парчетата слагаме бяла пара, както се казва бяла пара за черни дни. Правим я с много любов за здраве на всички."
Въпреки, че още не е настъпила Коледа, хората масово използват фурните, за да си опекат и месото за следващия ден, когато хлебарите почиват. Тогава завършват и 40-дневните коледни пости, които преминават в богата празнична трапеза и задължителното коледно прасенце.
Цените на храните: Най-голямо е поскъпването при краставиците, пилешкото месо и хляба
Скандалът в 138-о училище: Директорът е с две повдигнати обвинения след откритите камери в тоалетни (ОБЗОР)
Ще задължат ли фризьорите да правят задължителен тест за алергия преди боядисване?
Директорът на 138-о училище в София: Не съм слагал камерите, вчера разбрах
Скандалът в 138-о училище: Директорът е с две повдигнати обвинения след откритите камери в тоалетни (ОБЗОР)