НОВИНИ

Пентагонът представя доклад за Гуантанамо

Очаква се днес Пентагонът да представи в Конгреса плана на Барак Обама за затварянето на американския военен затвор в Гуантанамо, Куба. Въпросът за лагера и търговското ембарго срещу острова са основните проблеми пред пълното подобряване на отношенията между Хавана и Вашингтон.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:01, 23.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
пентагонът представя доклад гуантанамо

Намерението на президента Обама да закрие лагера в американската военна база в Куба е от 2009 година, когато той започна първия си мандат. Говорителят на американското военно ведомство Джеф Дейвис, заяви, че администрацията смята да спази крайния срок за доклада, а именно 23 февруари.

В затвора в Гуантанамо се намират 91 затворници. Според плана на Белия дом, тези от задържаните, които са обявени за трансфер ще бъдат прехвърлени в родните им страни или в трета държава. В момента те са 35 души.

Останалите затворници ще бъдат прехвърлени в Съединените щати. Те ще отидат в затвори с изключително строга охрана.

Конгресът забрани подобно прехвърляне през 2011 година. Републиканците и част от демократите все още се против отмяната на тази забрана.

Затворът в Гуантанамо беше открит през 2002 година от бившия президент Джордж Буш-младши за лица, заподозрени в тероризъм след атентатите от 11 септември 2001 г.

Съединените щати бяха критикувани от правозащитни организации и чужди правителства заради това, че държат затворници повече от 10 години без съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сливен ще извършват ежедневен контрол на летище Бършен срещу автогонки​
В Сливен ще извършват ежедневен контрол на летище "Бършен" срещу автогонки​
Как се стигна до концесията за Силистар
Как се стигна до концесията за "Силистар"