НОВИНИ

ПЕС излъчи Франс Тимерманс за свой общ кандидат за председател на ЕК

На конгреса в Лисабон Партията на европейските социалисти официално излъчи Франс Тимерманс за свой общ кандидат за председател на Европейската комисия. В отговор на въпрос на БНТ, Тимерманс заяви, че България е готова за Шенген и ще работи членството на страната ни да се случи възможно по-бързо.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:39, 08.12.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

С преизбран лидер и общ кандидат за шеф на комисията, европейското ляво семейство тръгва към вота догодина.

Франс Тимерманс. Вторият човек в комисията Юнкер. Страстен проевропеец, владеещ сложния баланс на отношенията и интересите в Брюксел. Защитник на върховенството на закона. И популярен политик от страна, която блокира членството ни в Шенген - Холандия.

БНТ: Какво ще бъде най-голямото предизвикателство за европейските социалисти в предстоящите избори - популизмът, крайнодесните партии?

Франс Тимерманс - общ кандидат на ПЕС за председател на ЕК: Да дадем надежда на европейците, да покажем, че може да съществува Европейски съюз, който е честен и справедлив към всички, не само към онези, които вече са успели, но и към тези, които се борят. Това е най-голямото предизвикателство.

БНТ: Какво мислите за шансовете на България за членство в Шенген?

Франс Тимерманс - общ кандидат на ПЕС за председател на ЕК: Мисля, че това е и позиция на Еврокомисията - България е готова за присъединяване на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, членството не трябва да се обвързва с нищо друго. Не приемам такава връзка.

Тимерманс заяви, че ще пледира безспирно членството да се случи възможно по-бързо.

;

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев отново посочи, че България трябва да бъде приета по всички граници.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Не само по въздух и море, сухопътната, защото тя е най-важна за хората. повечето българи пътуват с автобуси, микробуси. Това е много важно и за българския бизнес, за цената на стоките, които внасяме и изнасяме, касае и потребителите.

Заради Брекзит, европейските социалисти се очаква да загубят 20 места в следващия Европарламент. Проучванията им отреждат второто място след ЕНП. За да опитат да сформират мнозинство, от ПЕС ще се стремят към коалиции и създаване на алианс на прогресивни проевропейските сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християн-демократическият съюз в Германия се подготвя за бъдещето
Християн-демократическият съюз в Германия се подготвя за бъдещето
Русия: Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленици
Русия: Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленици