НОВИНИ

Петя Аврамова: Няма опасност от воден апокалипсис

Няма опасност от воден апокалипсис, обяви регионалният министър Петя Аврамова. Всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в България имат обеми вода за 10-30 месеца.

Александър Марков
от Александър Марков
12:11, 03.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Язовир "Тича", който осигурява вода за Шумен и Търговище, има вода за следващите 30 месеца.

"Асеновец", който снабдява Сливен - за 4-5.

"Камчия", който захранва Бургас и Варна, е пълен за още 10 месеца.

В Пазарджишка, Ловешка и Софийска област има населени места под воден режим заради замръзнали малки водоизточници, като най-вероятно броят на местата с режим ще се увеличи.

В Перник продължава работата по справяне с водната криза, а язовир "Бебреш" край Ботевград е пълен за още 3 месеца.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Воден апокалипсис в България не се задава, и ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, то за мен лично това е абсолютно непочтено. Разбирам, че в криза темата се използва политически, разбирам, че в криза темата се използва политически, разбирам, че вероятно БСП се готви за дебатите в парламента, вероятно се подгрява за тези дебати, но смятам, че е некоректно това да става със заиграване на страховете на хората за липса на питейна вода.
Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: В 2 часа имаме оперативен щаб по отношение на мерките, които са предписани и вече се извършват. Говорим за рехабилитация на пречиствателната станция за питейни води с изграждането на нов утаител, нови помпи, ново трасе към нова пречиствателна станция, която частично беше оборудвана със средствата от заема от Световната банка, за да гарантираме чиста вода за битови нужди дори при достигане на мъртвия обем на яз. "Студена".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Стрелча обжалва отстраняването си пред съда
Кметът на Стрелча обжалва отстраняването си пред съда
Социалните и прокуратурата проверяват дома за хора с деменция в с. Горско Косово
Социалните и прокуратурата проверяват дома за хора с деменция в с. Горско Косово