НОВИНИ

Пхенян потвърди за ракетния тест

Северна Корея изстреля балистична ракета от район край столицата Пхенян, съобщи южнокорейското военно командване, цитирано от агенция Йонхап. Вероятно става дума за междуконтинентална ракета, която е паднала в Японско море.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:08, 29.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Пхенян изстреля поредната балистична ракета. Няколко часа преди това да се случи, Сеул засича активност в севернокорейска база. Американските военни го потвърждават.

Президентът Доналд Тръмп е бил информиран, докато ракетата била още в полет. Експерти от Южна Корея и САЩ анализират данните, за да решат за какъв тип ракета става дума. Говорител на Пентагона съобщи, че вероятно става дума за междуконтинентална балистична ракета, която е прелетяла 1000 км. Ракетата вероятно е паднала в морската икономическа зона на Япония.

Южна Корея призова Пхенян да спре с провокациите.

Говорител на южнокорейското външно министерство: Севернокорейските провокативни действия са заплаха за цялата международна общност, както и за Корейския полуостров. Ние остро осъждаме Северна Корея за това, че подклажда напрежението, игнорирайки усилията на нашето правителство да установи мир на полуострова.

Това е първото изстрелване на ракета от Северна Корея след 15 септември, когато тя направи опит с балистична ракета със среден обсег, която прелетя над Япония. Предишният опит бе на 29 август.

На 3 септември Пхенян обяви, че е извършен шести ядрен опит, най-мощният досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция в Шумен срещу разговорите по телефона по време на шофиране
Акция в Шумен срещу разговорите по телефона по време на шофиране
Декември започва с по-ниски температури
Декември започва с по-ниски температури