НОВИНИ

Ограничава се размерът на таксите по изпълнителни дела

Депутатите приеха окончателно промените в Гражданско-процесуалния кодекс, с които се премахва възможността всеки да може да бъде съден за натрупани задължения, без да знае това. Ограничава се и размерът на таксите по изпълнителни дела. Омбудсманът Мая Манолова определи промените като още една спечелена битка на гражданите срещу несправедливостите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:33, 18.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Длъжниците вече няма да могат да бъдат съдени, без да знаят. Въвежда се изискването за три посещения на адреса на длъжника през една седмица, след което да бъде залепяно съобщение на входната врата или пощенската кутия. Ще може да се разпорежда и връчване на уведомление на работното място. Намаляват се таксите за частните съдебни изпълнители, които досега бяха особено несправедливи за малките дългове.

Мая Манолова - омбудсман: В крайна сметка за 10 лева по някакви причини можеш да бъдеш натоварен със стотици левове. Сега се опитахме да сложим някакви тавани на малките и по-големите дългове, но от друга страна наистина да не се стигне до ситуация, в която да няма кой да събира малките дългове. Целта на този закон не е да каже на длъжниците не плащайте, целта е да каже на тези, които богатеят и ограбват хората, че вече е дошло време да спрат.

Въвежда се възможност гражданите да платят задълженията по време на съдебния процес. Също така те ще могат да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан. Така ще бъдат прекратени практиките едно жилище да бъде продадено на безценица и собственикът да остане вечен длъжник. Освен това беше записано изискване за съразмерност и вече частните съдебни изпълнители ще бъдат заплашени от санкции, когато за малък дълг запорират всички банкови сметки и имущество.

Мая Манолова - омбудсман: Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите ще бъде прекратен. Останаха банките. И сме се договорили с юристите от ПФ, че буквално от утре започваме да работим по изработването на механизъм, който да не товари длъжниците, но да дава възможност за проверка на претенциите на банките, които те могат да реализират в една облекчена процедура.
Данаил Кирилов - председател на Комисията по правни въпроси в НС: Мнозинството предложението за въвеждане на десетгодишна давност за всички необезпечени вземания срещу физически лица.

Омбудсманът се ангажира след 6 месеца да направи анализ на приетите днес промени в ГПК и да предложи нови, ако частните съдебни изпълнители заобикалят закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20-годишно момче в мозъчна смърт спаси четири човешки живота
20-годишно момче в мозъчна смърт спаси четири човешки живота
Проектозакон: Опаковките на храните ще бъдат само на български
Проектозакон: Опаковките на храните ще бъдат само на български