НОВИНИ

Почина създателят на функцията „копи-пейст“

Създателят на функцията „копи-пейст“ Лари Теслър почина на 74-годишна възраст.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:46, 20.02.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Още
почина създателят функцията копи пейст

Един от най-добрите компютърни специалисти в света започва работа в Силициевата долина в началото на 60-те години, във време, когато компютрите са недостъпни за огромната част от хората.

Именно благодарение на нововъведенията му, които включват командите "изрязване", "копиране" и "поставяне" ("cut", "copy" и "paste"), личният компютър става лесен за учене и използване от потребителите.

В допълнение към създаването на концепцията за copy-paste, Teслър работи върху езика за програмиране Smalltalk - първият динамичен обектно-ориентиран софтуерен пакет по рода си, върху един от първите графични процесори Gypsy, както и върху първите персонални компютри Macintosh и Lisa и един от първите ръчни персонални компютри Newton.

Сред неговите проекти е разработването на технологии за възпроизвеждане на дигитален звук, музика, видео, текст и QuickTime анимация.

Теслър е роден в Бронкс, Ню Йорк, през 1945 г. През 60-те години учи компютърни науки в Станфордския университет. По-късно работи във водещи американски ИТ компании - изследователския център на Xerox, Apple (в продължение на 17 години, от 1980 до 1997 г.), Amazon и Yahoo!, както и в отделни стартъпи. От 2009 г. е независим консултант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой двойки от Варна се венчаха на 20.02.2020 г.
Рекорден брой двойки от Варна се венчаха на 20.02.2020 г.
Съдът гледа мярката на Елена Динева - жената на Божков
Съдът гледа мярката на Елена Динева - жената на Божков