НОВИНИ

Експертите: Подценяваме ли заплахата от атентати?

Два взрива на терминал "заминаващи" затвориха летище "Завентем" в Брюксел. След атентат метрото на Брюксел също спря. Подценена ли е опасността от терористични актове в Европа - коментираха експерти.

експертите подценяваме заплахата атентати
bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 22.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Иван Бояджиев, експерт по взривовете: За първи път днес се притесних за бъдещето на Европа. За съжаление, ние винаги вървим една крачка след терористите. Едва сега в Европа ще се убедят, че тези нападения в Брюксел и Анкара са свързани. Терористите не се превъзпитават, а се унищожават в буквалния смисъл. Вече е време за отказването на някои свободи, за да се гарантира сигурността европейските граждани.

;

Генерал Кирчо Киров, бивш директор на НРС: Не мисля, че ситуацията е била подценена. Над 4 хиляди свързани с терористичните структури са навлезли в цивилизована Европа.

;

Николай Радулов, експерт по сигурността: Рано или късно такъв терористичен акт можеше да се очаква. Абсолютно сигурно е, че около 20 хиляди души от "Ислямска държава" се намират в Западна Европа. Терористичните актове говорят, че тази опасност не трябва да се подценява.

;

Славчо Велков, експерт по сигурността: Бяха очаквани терористичните актове. Може да се каже, че това е реакция на залавянето на Салах Абделаслам.

;

Владимир Чуков, арабист: Тези информации, които имахме през последните дни, хвърлят светлина до голяма степен защо се случи този терористичен акт в сърцето на Европа. Още през ноември френски антитерористи намекнаха за доста неприятни взаимоотношения. Това че терористичната клетка е в белгийския кв. Моленбек, а всъщност те извършват дейността си на френска територия. Белгийските антитерористи няма как да не са знаели, че в сърцето на Белгия има такива хора.

;

Чавдар Червенков, експерт по "Национална сигурност": Минимум за 10-12 часа ще бъде нарушен нормалния живот в Брюксел. Въпросът е какво правим от тук нататък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България остро осъжда терористичните актове в Брюксел
България остро осъжда терористичните актове в Брюксел
Отварят за посещение крепостта Кастрици
Отварят за посещение крепостта "Кастрици"