НОВИНИ

Политическото бъдеще на Испания остава неясно

Народната партия на премиера Мариано Рахой печели изборите в Испания. Това обаче не означава край на политическата криза в страната, защото формацията няма мнозинство и не може да състави самостоятелно правителство.

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 27.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Консервативната Народна партия получава 137 места в 350 членния парламент. Макар да са на първо място, консерваторите не успяха да си осигурят абсолютно мнозинство от 176 мандата, за да могат да съставят самостоятелно правителство. По думите на премиера Рахой испанците са избрали икономическата стабилност пред несигурността

Мариано Рахой, министър-председател на Испания
"Ние си извоювахме правото да управляваме, точно защото спечелихме изборите, но сега нашата цел е да бъде полезни на цялото население, на онези, които гласуваха за нас, и на онези които не са го направили. Ние сме на ваше разположение!"

На второ място с 85 депутати се нарежда Социалистическата партия, на трето лявата коалиция "Унидос подемос" със 71 места, а на четвърто - "Сиудаданос" с 32. Водачът на "Унидос Подемос" Пабло Иглесиас заяви, че извънредните избори отново не са дали задоволителен резултат, и допълни, че борбата продължава.

Пабло Иглесиас, лидер на "Унидос Подемос"
"Нека властимащите да знаят, че сме тук, че няма да се предадем и в крайна сметка ще ги победим! Преди 2 години, на този площад, когато казаха, че сме успели с милион и 300 хиляди гласа, ние казахме, че не е достатъчно, че искаме да победим!"

Въпреки повторните избори, политическото бъдеще на Испания остава неясно. Според анализатори, резултатите са твърде близки до тези от изборите през декември, които доведоха до шестмесечна политическа безизходица. По всичко личи, че започва нов етап на тежки преговори за формиране на коалиционен кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономиката на Великобритания е готова за последствията от Брекзита
Икономиката на Великобритания е готова за последствията от Брекзита
Дигитализират културното наследство на Пловдив
Дигитализират културното наследство на Пловдив