НОВИНИ

Положителна е равносметката след срещата Тръмп - Меркел

Визитата на германския канцлер във Вашингтон не донесе отговор дали от 1-и май Евросъюзът ще получи постоянно изключение от новите мита на САЩ за стомана и алуминий. Не стана ясно и какво предстои по отношение на ядреното споразумение с Иран, от което американският президент заплашва да се оттегли. Въпреки това равносметката е положителна, защото и Ангела Меркел, и Доналд Тръмп се постараха да изтъкнат общото, а не различията, и приемът беше много по-топъл, отколкото при предишното ѝ гостуване.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:38, 28.04.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

При визитата на канцлера Меркел при президента Тръмп през март 2017 имаше неловки моменти като този фотографът да пита няма ли да си стиснат ръцете. Този път традиционната целувка за посрещане беше подкрепена и с топли думи.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: През последната година опознах канцлера много добре чрез много конструктивни телефонни разговори, обсъждания и срещи. Ние имаме страхотни отношения.

Те са такива от самото начало, продължи Донлад Тръмп, и нарече канцлера „изключителна жена“.

;
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Искам да благодаря за много топлото посрещане и тази възможност да обменим мнения.

А размяната, както изглежда, не беше довела до пробиви.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ние защитаваме Европа, но плащаме много повече от всеки друг. НАТО е чудесна, но помага на Европа повече отколкото на нас.
;

На въпрос дали е получила уверения за изключване от новите американски мита за алумииня и стоманата, канцлерът отговори:

Президентът ще реши.

А за ядреното споразумение с Иран тя се доближи до позицията на френския президент.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Очевидно това споразумение не е съвършено. Няма да реши всички проблеми с Иран. То е едно парче от мозайката.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Моите предшественици не са работили много добре. Но ние ще се опитаме да наваксаме. Ще имаме реципрочни отношения и това ще е от полза за всички.
;

А може ли да се сравнява кратката визита на канцлера Меркел и трите дни във Вашингтон на френския президент, който получи много жестове на близост? Според старшият консултант на президента Килиян Конуей, не бива.

Килиан Конуей, старши консултант на Доналд Тръмп: Франция и Германия са важни съюзници на САЩ. Всеки лидер е различен. Важното е отношението между държавите.

И Ангела Меркел не пропусна да напомни стари връзки. Тя е подарила на американския президент карта от 1705-та година на областта Пфалц, където е Калщад - родното място на неговите прадеди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севернокорейски медии: Целта на Пхенян е безядрен Корейски полуостров
Севернокорейски медии: Целта на Пхенян е безядрен Корейски полуостров
Мащабна възстановка на Дравската епопея се проведе край Негован
Мащабна възстановка на Дравската епопея се проведе край Негован