НОВИНИ

Последна за годината сесия на Европейския парламент

В проекторезолюция, свързана с енергийния съюз, който ще бъде обсъден днес, се изразява загриженост от предложеното разширение на газопровода "Северен поток".

Последна за годината сесия на Европейския парламент
bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 14.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Според Европейския парламент, разширяването на газопровода би имало отражение върху енергийната сигурност и разнообразяването на доставките на енергоносители, както и върху принципа на солидарност между държавите от Европейския Съюз. Очаква се евродепутатите да обсъдят необходимостта от осигуряването на дългосрочни енергийни доставки до и през Украйна.

Плановете за изграждането на „Северен поток 2″ бяха обявени в края на септември. Тръбата предвижда свързване на Русия и Германия по дъното на Балтийско море и новината предизвика острата реакция на 10 страни-членки на Европейския съюз, сред които и България. Ако “Северен поток 2″ бъде построен, Русия ще може да гарантира стабилността на газовите си доставки за страните от Евросъюза.

Междувременно ръководителите на страните-участнички в проекта ТАПИ направиха първа копка за изграждането на газопровода. Тръбата ще бъде дълга около 1800 километра и ще върви от югоизточната част на Туркменистан до Афганистан, след това между афганистанските градове Херат и Кандахар до Пакистан и най-накрая през пакистанските градове Квета и Мултан ще достига индийския щат Пенджаб. Според Пакистан първите доставки ще започнат през 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на Меркел се събира на конгрес
Партията на Меркел се събира на конгрес
Фонд Земеделие приема документи за разсрочване на кредити
Фонд "Земеделие" приема документи за разсрочване на кредити