НОВИНИ

Повдигнаха 146 обвинения на Цветан Василев

Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт за фалита на КТБ. Обвинени са 18 души, като за основен извършител на престъпления е посочен бившият шеф на фалиралата банка Цветан Василев. Прокуратурата твърди, че той е ръководел организирана престъпна група, обвинен е за 146 престъпления, включително за длъжностно присвояване в особено големи размери. От спецпрокуратурата са изчислили, че загубите, нанесени на българската икономика от фалита на КТБ, са близо 5 млрд. лева, а източените средства - 2,5 млрд. Други 250 млн. липсват от касата на банката.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:54, 20.07.2017
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Прокуратурата определи случая КТБ като най-голямата стопанска и обществена финансова измама в новата история на България. Обвинителният акт е събран в 15 000 страници, но според наблюдаващия прокурор Иван Гешев делото е уникално не само заради обема, а и защото никога досега е не е имало дело за нанесена щета, съизмерима като процент на брутния вътрешен продукт на цялата държава.

Иван Гешев, наблюдаващ прокурор, ръководител на Специализирана прокуратура: Не е пресилено да се посочи това дело като уникално, ако се сравнява с други дела бих използвал сравнението, че е като операция от апандисит и присаждане на глава. Затова смятам, че задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност близка до тази с дизелов двигател да се кацне на луната.
;

Обвинението твърди, че всъщност Корпоративна търговска банка не е била банка, а високорисков фонд на лично разположение на Цветан Василев. Гешев дори оприличава банката на пирамида.

Иван Гешев, наблюдаващ прокурор, ръководител на Специализирана прокуратура: Не е смело да се каже, че около 1,5 млрд. са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета. Тук става въпрос за корупция в най-широк смисъл на думата.

Схемата, разработена от Василев, датира от 1994 г. През този период той е работил в други две търговски банки, където е натрупал опит и е събрал екипа си. Впоследствие в КТБ е изработил модел така че през кухи фирми е източвана банката. По негова преценка на фирмите са отпускани необезпечени кредити, които така и не са връщани.

;

Освен това той е финансирал политици, журналисти, спортисти и актьори. Покривал е лични нужди и лични проекти. През периода 2013 - 2014 г. е нямало в страната друго физическо лице, което да управлява реално и еднолично толкова голям дял от икономиката на страната.

Иван Гешев, наблюдаващ прокурор, ръководител на Специализирана прокуратура: Кредитите са одобрявани средно за 1,7 дни, така при 70 от случаите са одобрявани за нула дни. Който от вас е ползвал потребителски или ипотечен кредит нека си отговори за себе си, как за 1,7 дни се отпускат кредити за 30-40 милиона, и за нула дни се одобряват същите.

Сред обвинените, освен Василев и подчинените му, са двама бивши подуправители на БНБ и ръководител на екип в Банков надзор. В отговор на журналистически въпрос защо не се споменава депутатът Делян Пеевски, Иван Гешев отговори, че не са открити доказателства той да е свързан с това дело.

;
От прокуратурата са изчислили, че ако КТБ не е фалирала през 2014 г., то тя е щяла по естествен път да го направи през 2016 г. като причинените вреди биха достигнали 10 млрд. лева. Според разпространената до медиите информация „БНБ е била благоразположена към КТБ“ и надзора на кредитната институция е „провал“.
Иван Гешев, наблюдаващ прокурор, ръководител на Специализирана прокуратура: Аз твърдя, че БНБ и по-точно обвинените лица, не са си свършили работата и това не е само защото са били нехайни. Още през 2011 г. на тази банка ѝ е бил изяден капитала, и още тогава ако БНБ си беше свършила работата, трябваше да ѝ отнеме лиценза.

Процесът срещу банкера ще се води задочно, защото и в момента той се намира в Сърбия. Прокуратурата не може да си обясни защо западната ни съседка не ѝ оказва съдействие при екстрадирането му.

Случаят коментира и един от адвокатите на Цветан Василев - Христо Ботев. Той излезе с няколко съмнения, че повдигнатото обвинение наистина ще доведе до осъдителни присъди.

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: Ако беше личен портфейл на Цветан Василев тази банка, сега тази сграда, щеше да си я е занесъл в Белград, Виваком щеше да е сръбски оператор, Дунарит да е сръбски производител на оръжие, а ние гледаме как хиляди хора се опитват да овладеят точно тези фирми в България и Цветан Василев и да иска не може да направи нищо. Господин Василев нееднократно е заявявал, че при настоящата политическа обстановка в България се страхува за себе си и за своето семейство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Сливо поле търси вариант отново да пусне автобус по линията Русе-Юделник
Община Сливо поле търси вариант отново да пусне автобус по линията Русе-Юделник
Окончателно остава възнаграждението за прослужено време
Окончателно остава възнаграждението за прослужено време