НОВИНИ

Таванът за плащане в брой остава 10 000 лева

Таванът на плащанията в брой остава, както и в момента - 10 хиляди лева. Това реши окончателно парламентът при второто гласуване на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Острите спорове "за" и "против" промените в кодекса продължиха няколко часа. В крайна сметка обаче не беше прието предложението на ГЕРБ за максимум 5 хиляди лева плащане в брой.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:12, 20.07.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

След като дни наред беше обсъждано дали плащането на ръка да не се намали до 1000 лева, днес от ГЕРБ предложиха таванът да стане 5 хиляди лева в брой. Аргументът - това е основна мярка за ограничаване на сивата икономика. Красен Кръстев от ГЕРБ посочи какви кешови плащания са позволени в страни от Евросъюза.

Красен Кръстев - депутат от ПГ на ГЕРБ: Белгия - 3000 евро, Гърция - 1500 евро, Италия - 3000 евро, Португалия - 1000 евро, Румъния - 2260 евро, Франция - 1000 евро. Смятам, че може да подкрепите нашето предложение и смятам, че е удачно.

Не така обаче смятаха Обединените патриоти. В този случай те не подкрепиха коалиционния си партньор ГЕРБ.

Павел Шопов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Тук в основата на цялата драма са либералстващите в България, които, ако им падне, ще ликвидират парите в брой изобщо и ще минем изцяло на безкасови плащания. Сега банкерите стоят и чакат нашето решение и се надяват, и радват ако парите станат 5 хил., защото това ще бъдат още пари в техните ръце.

Против предлагания праг от 5 хиляди лева в брой бяха и от БСП, и "Воля".

Таско Ерменков - депутат от ПГ "БСП за България": Борбата със сивата икономика не е с ограничаването на плащанията в брой, а е с контрола, който съответните институции правят върху това дали се издават съответните документи при плащанията, дали се дават касови бележки.
Дора Христова - секретар на ПГ на "Воля": Може би това е пак предложение на банковия картел за увеличаване на техните приходи и на паричните потоци в банките.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че за нея е много странно, че изведнъж депутатите се обединили против петте хиляди лева праг.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: "Сакън! Недейте кеша пипа повече от 5 хил. лв.!" След малко, когато гласуваме, ще се види кой е "за" парите в кеш и в джобовете на бизнесмените, ще видим на Видов ден.

Все пак мнозинството, без ГЕРБ, прецени максимумът на даването на пари на ръка да остане 10 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонски депутати искат спешно заседание за договора с България
Македонски депутати искат спешно заседание за договора с България
Защитата на Василев: Обвинителният акт не посочва причината за фалита на КТБ
Защитата на Василев: Обвинителният акт не посочва причината за фалита на КТБ