НОВИНИ

Правителството отпуска 27 млн. лева за болницата в Ямбол

27 милиона лева отпуска Министерският съвет за довършване на сградата на болницата в Ямбол. Решението ще бъде гласувано от правителството утре, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той заедно с министрите на финансите и здравеопазването инспектираха започната преди 40 години, но незавършена сграда на болницата в града.

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 07.05.2019 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В момента областната болница се помещава в стари сгради от павилионен тип, условията за работа са изключително лоши, затова липсват и медицински кадри. Пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо. С довършването на новата сграда и преместването на болницата в нея проблемът за пациентите и за здравните работници ще бъде решен.

Болницата от 10 етажа ще е на площ от 32 000 кв. м. с капацитет до 250 легла.

Д-р Панайот Диманов, директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон", Ямбол: Ние сме оптимизирали всички структури максимално, така че цялата болница с всички дейности ще бъде разгърната на 8 етажа, като ще оставим 2, разбира се, след време идеята ни е да имаме хотелска част, хоспис и т.н.
Георги Славов, кмет на община Ямбол: Първи етаж ще бъде по проекта държавния за спешен център, така както беше изискването така че се съчетава абсолютно всичко в една сграда.

Според направените разчети до 18 месеца довършителните работи по сградата на новата болница ще бъдат приключени. Паралелно с това ще се работи и по проекта за спешния център в града.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ще обявим обществената поръчка за центъра за спешна медицинска помощ. Той ще е около 500 кв. м. С стойност 482 000 лв ориентировъчна стойност. 11 линейки ще има в центъра за спешна медицинска помощ, от които 7 от нормален тип, останалите 4 - 4х4 и реаномобил ще има също.

На правителственото заседание утре ще бъдат одобрени необходимите средства за завършване на сградата, увери премиерът Бойко Борисов. Той изрази учудване, че за 40 години не се е намерила воля за довършване на болницата в Ямбол и за осигуряване на нормални условия на лечение.

Бойко Борисов, министър-председател: Царе са моите опоненти на започнато и недовършеното. Така са почнали "Хемус", така са почнали "Тракия", така са почнали до Перник "Струма", и какво ли не още. Държавата работи по-добре. Утре ще ви отпуснем 27 млн., защото аз знам цифрата от кмета с ДДС, но лев повече не давам.

Ще бъде ремонтиран и пътят до новата болница със средства, отпуснати от Агенция "Пътна инфраструктура" и ще бъде преработена схемата за градски транспорт за улеснение на пациентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск бе посрещнат с хляб и сол в Скопие
Папа Франциск бе посрещнат с хляб и сол в Скопие
Бойко Борисов: Папа Франциск си тръгна като приятел на България
Бойко Борисов: Папа Франциск си тръгна като приятел на България