НОВИНИ

Гледайте на ЖИВО по БНТ 1 и онлайн празничното предаване "Азбука на надеждата"

Честит празник на българската и славянската книжност, духовност и писменост! Честит най-светъл български празник - 24 май! В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на живо БНТ ще ви направи съпричастни на тържествата и честванията на празника на буквите. В деня на българската просвета, култура и славянската писменост БНТ е подготвила 4-часова специална програма, която ще продължи до 12 часа на обяд.

гледайте живо бнт онлайн празничното предаване азбука надеждата
bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 24.05.2017
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Гледайте НА ЖИВО по БНТ и онлайн: Тържествата по повод 24 май

;

Президентът Румен Радев ще участва днес в честванията по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, в София.

Държавният глава ще се включи в традиционното празнично шествие за празника до паметника на Светите братя Кирил и Методий, ще присъства на тържествения водосвет пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и ще произнесе слово. Вечерта президентът ще бъде домакин на традиционния прием по случай 24 май в Националния исторически музей.

***

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители ще се присъединят днес към традиционното празнично шествие в столицата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Те ще присъстват и на тържествената церемония пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и ще поднесат цветя на паметника на Светите братя. Председателят на парламента ще бъде и на академичното тържество /от 11.45 ч./, с което Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи 24 май.

По-късно - от 17.00 часа, Димитър Главчев ще връчи ежегодната награда в областта на културата "Ловешки меч" на церемония на пл. "Тодор Кирков" в Ловеч.

* * *

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети днес Тополовград, където ще участва в тържествата по повод на празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Тя ще разговаря с кмета на Тополовград и ще поздрави учениците в НУ "Св. Св. Кирил и Методий".

* * *

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще участва днес в тържествата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирани от Столичната община и от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той ще се присъедини към празничното шествие, което ще започне от Националния археологически музей.

* * *

По повод на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, патриарх Неофит ще отслужи от 10.00 часа днес в храм-паметника "Св. Александър Невски" празничен молебен за благопреуспяване на учещите се и на всички деятели на просветата,науката и културата. След това литийно шествие ще се отправи към Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" за общодържавното честване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от централната градска част на София ще бъде затворена за движение
Част от централната градска част на София ще бъде затворена за движение
Режисьор избра Оряхово, за да представи новата си постановка
Режисьор избра Оряхово, за да представи новата си постановка