НОВИНИ

Предсрочните парламентарни избори в Скопие ще се проведат на 12 април 2020 г.

Отказът на Брюксел да започне преговори за членство със Скопие доведе до политическа турбуленция и предсрочни избори - вотът ще се проведе на 12 април догодина. За това се договориха лидерите на политическите партии с президента Стево Пендаровски. Всички политически лидери в Северна Македония са единодушни, че основната цел на Скопие остава присъединяването към Европейския съюз.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:30, 21.10.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Три дни след като Брюксел каза "НЕ" на Скопие за започване на преговори, Северна Македония влиза в бурен политически сезон.

Предсрочният вот ще се проведе на 12 април следващата година. Правителството на премиера Зоран Заев ще управлява до началото на януари, когато ще бъде сформиран служебен кабинет.

В служебното правителство опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще има няколко министерства, но засега не е ясно кой ще поеме премиерския пост.

До политически сътресения в Северна Македония едва ли ще се стигне през следващите месеци, смятат анализатори. Временният кабинет ще управлява 100 дни, а основната му задача ще бъде да подготви страната за изборите.

Ангел Димитров, съпредседател на Комисията по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония: Това условно отлагане с около половин година, не е чак толкова страшен сигнал, а по-скоро то е едно напомняне, че трябва да се ускорят реформите, трябва да се преодолеят онези моменти на проблеми със съседни страни, които да направят невъзможни възраженията на европейските партньори.

Няколко седмици след вота темата за разширяването отново ще бъде сложена на масата на европейските лидери - на срещата на върха, организирана от хърватското председателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според експерти има голяма вероятност Брекзит да бъде отложен
Според експерти има голяма вероятност Брекзит да бъде отложен
Георги Дерменджиев е новият треньор на националния отбор по футбол
Георги Дерменджиев е новият треньор на националния отбор по футбол