НОВИНИ

Представиха "Бялата книга" за Брекзит

С голямо мнозинство - 498 гласа "за" срещу 114 "против" британският парламент късно снощи даде зелена светлина за начало на преговорите за напускане на Европейския съюз. А днес правителството представи отдавна очаквания документ - "Бяла книга" с главните насоки по Брекзит.

bnt avatar logo
от Валентин Илиев - кор. на БНТ
20:16, 02.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

С внасянето на така наречената „Бяла книга" в парламента, правителството на Тереза Мей следва графика си, предвиждащ тя да поиска задействане на член 50-ти от Лисабонския договор по време на срещата на високо равнище на Европейския съюз в Малта на 9 март.

Дали този срок ще бъде спазен зависи от двете камари на парламента. Очаквано срещу преговорите за Брекзит гласуваха либералдемократите и представителите на Шотландската национална партия. Изненадата дойде от редиците на лейбъристите, тъй като около 40 техни представители не спазиха призива на лидера им Джереми Корбин и също гласуваха против.

;

Министърът, отговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис заяви в Камарата на общините, че „Бялата книга" препотвърждава вижданията на Тереза Мей за „независимо, наистина глобално Обединено кралство с амбициозни бъдещи отношения с Европейския съюз". Важното в речта на Дейвис бе потвърждението, че ще бъде изготвен отделен закон за имиграцията.

Дейвид Дейвис - министър за Брекзит: „За тази цел „Бялата книга" изяснява, че възнамеряваме да внесем отделни законопроекти в области като митническия контрол и имиграцията, които да осигурят гладко и взаимоизгодно напускане".

Британският министър подчерта, че от ключово значение ще бъде избягването на срив в досегашната политика в тези области. Очаквано противниците на Брекзит готвят десетки поправки в документа, чието обсъждане в парламента трябва да започне следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин и Орбан се договориха за сътрудничество в енергетиката
Путин и Орбан се договориха за сътрудничество в енергетиката
Призовават експерти от БАН по новото дело за „Монтюпе”
Призовават експерти от БАН по новото дело за „Монтюпе”