НОВИНИ

Мая Манолова заведе дело срещу столичната "Топлофикация"

Административният съд в София даде ход на делото срещу столичната "Топлофикация", образувано по жалба на омбудсмана Мая Манолова. В своя иск тя настоява дружеството да предостави информация каква сума е платена за юрисконсултски възнаграждения по дела срещу длъжници на фирмата. Мая Манолова допълни, че още чака отговор какви са вземанията на "Топлофикация - София" по съдебен път.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
19:30, 02.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

На откритото заседание днес омбудсманът оспори отказа на "Топлофикация - София" да оповести информация за вземанията на дружеството по съдебен път от клиенти с просрочени задължения. По нейни изчисления те възлизат на около 15 милиона лева само за 2015 година.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: "През 2015 година са заведени само в Софийския районен съд над 21 000 дела, в които "Топлофикация" e претендирала минимум 300 лева за юрисконсултски задължения + 350 лева пред частен съдебен изпълнител".
;

Манолова подчерта, че като общинско дружество "Топлофикация - София" трябва да се отчита за събраните си вземания и тяхното разпределение.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: "То е собственост не просто на Столичния общински съвет или на кмета на София, то е собственост на 1,5 милиона столичани и собствениците на това дружество имат право да знаят как се харчат техните пари".

В отговор на жалбата на омбудсмана, от компанията излязоха със становище, в което посочват, че законът не ги задължава как и къде да изразходват присъдените на дружеството суми от съдебни процеси. Очаква се в 30-дневен срок съдът да се произнесе по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите се срещнаха с президента и премиера
Синдикатите се срещнаха с президента и премиера
Майки не пускат децата си на училище заради лош път
Майки не пускат децата си на училище заради лош път