НОВИНИ

Представят в изложба историята на българския “Ротари” клуб

Музеят за история на София представя изложба по случай 25-годишнината от възобновяване дейността на българския Ротари клуб. В нея са представени предмети и документи свързани с дейността на клуба в периода 1933-1941 година.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 02.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Експонатите представят предвоенният период на организацията в три раздела. Първият е документален - с писмени свидетелства и фотографии. Втората част включва предмети, свързани с живота и дейността на изявените членове на клуба. Третата, художествена част, е най ценна, защото включва оригинални произведения на Константин Щъркелов, Дечко Узунов и други големи художници.

Цвятко Кадийски, историк, Ротари клуб "Средец"
"Това е един уникален групов портрет на Александър Добринов. Това е бащата на българската портретна карикатура. През няколко десетки шаржа - цветни, черно-бели на Добринов, на Александър Божинов на Райко Алексиев."

Показаното е събрано от историка Цвятко Кадийски и представлява малка част от историческия фонд на Ротари клуб. По случай откриването на изложбата той подарява на Музея за история на София първия учебник по политикономия, отпечатан от Петко Славейков в Цариград през 1868-а година.

Цвятко Кадийски, историк, Ротари клуб "Средец"
"Книгата е кратка. И въпреки че е толкова кратка, едва ли има нещо което аз съм учил по политикономия, и което да не е упоменато в тази книга."

Изложбата може да бъде видяна до края на ноември в залата на третия етаж. След закриването ѝ всички експонати от Фонда на Ротари клуб също ще бъдат дарени на Музея за история на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските миньори и заетите в индустрията са с най-ниски заплати в ЕС
Българските миньори и заетите в индустрията са с най-ниски заплати в ЕС
​Прокуратурата ще преценява дали да възобнови разследването по Яневагейт
​Прокуратурата ще преценява дали да възобнови разследването по "Яневагейт"