НОВИНИ

Преговорите за съдбата на Брекзит продължават

Търсенето на решение за Брекзит усилено продължава и през почивните дни. Британското правителство преговаря с лейбъристите по условията на напускането, преди ключовата среща на европейските лидери следващата седмица, на която ще се реши ще има ли ново отлагане на напускането. Междувременно на Острова бяха издадени първите паспорти без надписа "Европейски съюз" върху тях.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:05, 06.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В последния момент и без почивка преговорите между консерватори и лейбъристи не спират. финансовият министър не скри, че има очаквания за добър изход от тях.

Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания: Разговорите с Лейбъристката партия продължават, продължиха до късно снощи, днес очакваме да разменим още текстове. Процесът тече и аз съм оптимист, че по- късно ще постигнем някакъв вид споразумение.

Лейбъристите искат "мек Брекзит", който да остави Великобритания в митническия съюз на ЕС след напускането на блока. Мей се опитва да намери вариант, който лейбъристите да одобрят преди 10 април, за когато е насрочена извънредна среща на върха на Евросъюза. За европейския съюз най-важното нещо е нормалното провеждане на изборите.

Хайко Маас, външен министър на Германия: За нас е изключително важно европейските избори да се проведат безпроблемно. Необходима е правна сигурност, която по никакъв начин не бива да бъде излагана на опасност.

Междувременно на Острова бяха издадени първите червени паспорти без надписа "Европейски съюз". Те са били готови на 30 март, когато се очакваше страната вече да се е разделила с членството си. Сини британски паспорти ще бъдат издавани чак в края на следващата година. Още известно време в обръщение ще останат документите с надписа Европейски съюз, като няма да има разлика за притежателите на двата вида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демократична България се регистрира за евроизборите в ЦИК
Демократична България се регистрира за евроизборите в ЦИК
Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев с концерт в зала „България“
Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев с концерт в зала „България“