НОВИНИ

Премиерът ще свика ресорните министри заради проблема с мъртвите делфини

Продължаваме темата за мъртвите делфини по нашето крайбрежие, която предизвика много коментари на зрители, а премиерът обяви, че свиква утре ресорните министри в опит да се реши проблема. Рекорден брой мъртви, защитени бозайници са изхвърлени концентрирано в един регион само за три дни - за това сигнализират от "Зелени Балкани". Доброволци на сдружението са регистрирали 35 случая само от петък до неделя миналата седмица на плажа между Ахелой и Поморие. Според официалната статистика на РИОСВ-Бургас общо случаите за тази година са 37. Взимат ли мерки институциите - в репортажа на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:37, 20.07.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Разходката по плажа между Ахелой и Поморие миналия уикенд трябва да е била разходка на ужасите. Трупове на бебета делфини през няколко метра. Някои - силно разложени. Експерти от "Зелени Балкани" са установили, че всички са от вида муткур - защитен бозайник от българското и европейското законодателство.

Димирът Попов - "Зелени Балкани": Това е видът, който в глобален мащаб от китоподобните най-много страда от т. нар. заплитане случайно в рибарски мрежи.

Една от версиите, които са изказвали експерти е, че вероятно техният ехолокационен орган може би не създава чак толкова добра картина на мрежите. И може би това е причината те да не ги засичат.

Според научни хипотези, делфините муткур най-често се заплитат в т. нар. дънни хрилни мрежи, особено ако са бракониерски. По закон ромбоидните дупки на дънните мрежи трябва да са със страна на ромба от минимум 40 см. Бракониерите обаче използват мрежи с по-тесно око - със страни от 18-20 см. Целта е да ловят калкан и с по-малки размери. Именно в такива тесни мрежи могат да се оплетат делфини. Самата мрежа е тънка и найлонова - невидима във водата за муткурите, които търсят храната си точно по дъното.

Димирът Попов - "Зелени Балкани": Единият случай, който беше на възрастен индивид, който го открихме в неделя сутринта - там имаше очевидно следи от човешка намеса, тъй като бяха изрязани гръдните мускули - т. нар. филета. Най-вероятно става въпрос за случай, който е заплетен в мрежата, когато са си вадили мрежата рибарите са го намерили, видели са и някой не се е стърпял и ги е изрязал.
Ясен Киров - зам.-директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури: Не мисля, че това е умишлено. Също така смятам, че рибарският бранш не е виновен за смъртта на тези делфини. Инспекторите на агенцията извършват ежедневни инспекции по вода, както по вода, така и по суша и към момента няма установени нито на вода, нито при разтоварване наличие на улов на делфин.

От Агенцията по рибарство са издали над 100 акта за нерегламентиран улов на риба. Твърдят, че нямат данни за организирани бракониери, а само а единични случаи.

Милена Яръмова - експер в РИОСВ-Бургас: Все още не е намерена причината за смъртта, тъй като за да се намери причината за смъртта, трябва да се направи аутопсия.
Мирослав Калугеров - директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата" - МОСВ: Създадена е организация между компетентните държавни ведомства при наличие на годен за аутопсия труп по най-бързия начин нашите регионални инспекции да организират неговата логистика и преместването му в Института по рибни ресурси в град Варна.

Заради големият брой мъртви делфини, проблемът ще бъде обсъден утре. Премиерът е свикал ресорните министри. Поканени са и представители на екозащитни организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Републиканците номинираха официално Тръмп за президент
Републиканците номинираха официално Тръмп за президент
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Изненадващи танци под земята
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Изненадващи танци под земята