НОВИНИ

Президентите на Македония и Косово специално пред БНТ

Всеки един от 7-те държавни глави дойде на форума в София със свой дневен ред, наложен от вътрешнополитическата обстановка. Македонският президент Георге Иванов и президентът на Косово Хашим Тачи също бяха сред официалните гости.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Цветелина Йорданова
18:58, 01.06.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Георге Иванов идва у нас в разгара на политическа криза у дома, а през последните седмици именно той се оказа в епицентъра на македонските политически страсти. Причината е обявената от него амнистия на политици, разследвани във връзка с изтичането на десетки хиляди телефонни разговори, за които се твърди, че разкриват корупция по високите етажи на властта. Пред БНТ Георге Иванов заяви, че целта му е била да предотврати много по-тежка криза и да отпуши пътя към изборите, сподели, че тези, които явно са го критикували, преди това тайно са поддържали решението му.

Георге Иванов - президент на Македония: Можех да стоя настрана и да ги гледам как влегуват во още по-тежка и по-тежка состойба. Но кой ке беше съдът на явността и на идните поколения, ако в такой момент председателят не предприеме нещо и не попречи на конфликт и сукот, който можеше да завърши може би и со жертви и со рушене на обекти.

Последваха бурни протести, бойкот на предсрочния вот на 5 юни от страна на опозицията и частична отмяна на амнистията. Сега в македонския парламент е образувана комисия за процедура за импийчмънт срещу Георге Иванов.

Георге Иванов - президент на Македония: Аз не бягам от отговорност. Собранието нека го почитува Уставът, но уставът е процедурата за отговорността на председателят на държавата.

Според македонския президент именно блокирането авроатлантическата ингерация от страна на Гърция е в основата на спиралата от политически кризи в Македония. И както Македония е блокирана от спора за името с Гърция, така Косово е спъвано от отношенията със Сърбия.

В рамките на срещата днес косовският президент Хашим Тачи заяви, че Прищина твърдо върви по пътя към нормализиране на отношенията с Белград. През последните години страната трябваше да се справя и с друг сериозен проблем - Косово е държавата, от която се присъединяват най-много бойци на страната на Ислямска държава.

Хашим Тачи - президент на Косово: По време на войната през 98-99-та, ние не позволихме на нито един фундаменталистки елемент да проникне в Косово или в Армията за освобождение на Косово. Но след това по време на прехода, както и във всяка друга държава, чрез хуманитарни организация различни индивиди засилиха влиянието си в Косово и успяват да излъжат, особено по-младите. Но това,в което ние вярваме в Косово е европейската версия на исляма.

Косово прие законодателство, което обявява за престъпление организирането, набирането и тренировката на хора за присъединяване към чужда армия извън Косово. Наказанието е затвор от 5 до 15 години.

Хашим Тачи - президент на Косово: Косово беше първата страна, която прие законодателство за борба с тероризма. Когато бях премиер преди една година арестувахме 100 души, в това число важни и влиятелни имами. Някои от тях бяха осъдени. Искам да подчертая, че през последните няколко месеца нямаме нито един случай на косовски гражданин, заминал да се бие в Сирия и Ирак.

В резултат от 200 души, биещи се на страната на джихадистите през 2014-та година, сега броят на косовските бойци в Сирия и Ирак е между 60 и 70.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търг за нов кораб за чистене на разливи
Търг за нов кораб за чистене на разливи
От Европарламента: Дългият път на интеграцията на бежанците
От Европарламента: "Дългият път" на интеграцията на бежанците