НОВИНИ

Президентът Румен Радев се срещна с македонския си колега Георге Иванов

Визитата на македонския президент Георге Иванов у нас е планирана още от февруари и съвпадна с възникналото вчера напрежението в Скопие. Президентът Румен Радев подчерта, че България е обезпокоена от скъсания диалог между институциите в Македония и призова Георги Иванов да работи за възобновяването му.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:23, 14.06.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Президентът Георге Иванов призна, че е изненадан от решението на премиера Бойко Борисов да отмени срещата им.

Георге Иванов - президент на Република Македония: Това е негово решение и негова е отговорността, тъй като той не е само премиер на България, но и на страна, която председателства ЕС. А те казват диалог, конструктивност и сътрудничество. С този негов жест той заема страна и не реализира това, което е цел на председателството на ЕС.

България трябва да търси интензивен диалог с всички институции, включително и с опозицията в Македония, коментира президентът Радев. Според него, това е начинът за изграждане на конструктивни, добросъседски и приятелски отношения.

Румен Радев - президент на Република България: Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. И се надявам нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките, а трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите.

Румен Радев призова позитивните процеси в двустранните отношения да станат необратими. Приветства усилията за търсене на решение за името на Македония. Поиска и допълнителни гаранции за стриктното спазване на Договора за добросъседство между София и Скопие, според който двете държави се задължават да не проявяват териториални претенции една спрямо друга, не позволяват дейност на сепаратиски организации и неутрализират недобронамерена пропаганда, насочена към омраза и насилие.

Румен Радев - президент на Република България: Стриктното спазване на всички клаузи на този договор е не само гаранция за защита на българския национален интерес, но то е необходимо условие за безпроблемния път на Македония към Европа.
Георге Иванов - президент на Република Македония: С подписването на Договора за добросъседство и приятелство имаме един нов дух между нашите две страни. Показахме как две съседни страни трябва да регулират своите отношения и да закриват въпроси, по които имат различни разбирания.

Георге Иванов благодари за поканата и призна, че посещението е в чувствителен за страната му момент. Сподели, че в такива случаи се познават истинските приятели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бисер Петков се срещна с майки на младежи с множество увреждания във Варна
Бисер Петков се срещна с майки на младежи с множество увреждания във Варна
Здравният министър Кирил Ананиев: Няма наложени ограничения за лъчелечение
Здравният министър Кирил Ананиев: Няма наложени ограничения за лъчелечение