НОВИНИ

Примирието в Сирия не е нарушено все още

Сирийската армия съобщи, че е свалила израелски изтребител и дрон след атака срещу правителствените сили в южната част на страната. Израелската армия отрича твърденията. Съобщението идва в първия ден от влизането в сила на примирието, постигнато на преговори между съединените щати и Русия. По първоначални оценки няма сериозни нарушения на спирането на огъня. Жителите на Алепо казват, че в града цари спокойствие. Сирийската обсерватория за човешки права също съобщава, че е тихо на почти всички фронтове. Има съобщения за кратки нападения - както от страна на правителствените сили, така и от страна на опозиционните групи в района на провинция Хама и недалеч от столицата Дамаск. Споразумението за спиране на огъня, постигнато от Съединените щати и Русия, беше описано от държавния секретар Джон Кери като "последен шанс да се спаси обединена Сирия".

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:23, 13.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Тишина и спокойствие цари по сирийската граница, погледната от Голанските възвишения. Няма следи от насилие и на турско-сирийската граница.

Джон Кери - държавен секретар на САЩ: На бюрото ми имаше съобщение от Ройтерс, че Сирийската обсерватория за човешки права твърди, че големите конфликтни зони в Сирия са спокойни. Спокойствието преобладава според първоначалните оценки, твърдят от обсерваторията. Повтарям "според първоначални оценки". Без съмнение ще има нарушения на примирието, но така започва почти винаги всяко спиране на огъня."

Сирийската армия обяви, че примирието ще бъде прилагано на територията на цяла Сирия за период от 7 дни, но си запазва правото да отговаря решително на нарушения от страна на въоръжените групи. Редица бунтовнически фракции приветстваха предпазливо споразумението за спиране на огъня, но изразиха песимизъм за неговото прилагане. Хуманитарните организации пък се надяват да успеят да доставят помощи в най-засегнатите от сраженията райони, най-вече в град Алепо. Жителите на контролирания от правителствените сили град се опасяват, че насилието ще се възобнови.

Омар: Ние сме за примирието, но то не е най-доброто решение за нас. Обикновено огънят се възобновява след няколко дни и започват убийствата на нашите братя, нашите семейства. Никой не ни остана, всичките ни роднини са мъртви.

Ако примирието се задържи Съединените щати и Русия ще започнат координирани атаки срещу терористичните групи - Ислямска държава и фронтът ан-Нусра. През последната една година дипломатическите усилия за прекратяване на сирийската криза се провалиха. За този период Русия придоби по-голямо влияние в разкъсваната от сражения страна.

Очакванията са сега, ако примирието се задържи, Москва да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад за започване на политически преход, който може да сложи край на войната. А според критиците на Русия и Асад, спирането на огъня ще бъде шанс за тях да се прегрупират и превъоръжат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Третият удавник в Дунав също е нелегален мигрант
Официално: Третият удавник в Дунав също е нелегален мигрант
Деца поправят пейки в парка
Деца поправят пейки в парка