НОВИНИ

Напрежение по време на обичая "тричане" на кучета в Бродилово

Близо 60 природозащитници от варненската фондация "Лъки Хънт" тази сутрин пристигнаха в царевското село Бродилово, за да протестират срещу местния обичай за тричане на кучета. В навечерието на Сирни Заговезни бродиловци спазват древния обичай да въртят и хвърлят своите кучета, за да ги предпазят от бяс. След като през 2011 година Народното събрание криминализира обичая, той продължава да се провежда тайно. Варненските природозащитници носеха плюшени кучета за бродиловци, но бяха посрещнати на нож.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:16, 25.02.2017
7211
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Още с пристигането на природозащитниците напрежението ескалира. До бой не се стигна, но хората от селото изхвърлиха демонстративно донесените плюшени кучета. Според кмета на Бродилово обичаят не е опасен за кучетата.

Илия Илиев - кмет на Бродилово: Не мисля, че е варварски, защото ние до сега не сме наранили нито едно животно, никакво животно до сега не е пострадало.

Руски доцент, който от три години живее в Бродилово също уважава древния обичай.

Леонид Майоров - от Москва, живее в Бродилово: Аз гледам да не вземам участие в ритуала, но уважавам тази много древна традиция. Тя е по-стара от християнството.

Според природозащитниците обичаят бил забранен.

Мариета Станкова - вет. лекар от Фондация "Лъки Хънт": Традициите не могат да стоят над закона. Второ - за кучетата това е опасно. Като лекар мога да кажа, че кучето може и да си умре горе на въжето.

С български знаменца природозащитниците отидоха до моста, където по традиция се тричат кучетата и поставиха плюшените играчки и пуснаха във водата изкуствени цветя. Бродиловци казаха, че късно тази вечер все пак ще изпълнят ритуала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва строителството на първата АЕЦ в Еипет
Започва строителството на първата АЕЦ в Еипет
Вещици направиха магия на Доналд Тръмп
Вещици направиха магия на Доналд Тръмп