НОВИНИ

Проф. Владимир Чуков и Георги Милков за кризата в Персийския залив

Визитата на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия доведе до промяна на ситуацията в региона. Беше лансирана идеята за създаване на саудитски военен блок по подобие на НАТО. На срещата в Рияд Турция например беше представена едва на ниво външен министър. Това заяви проф. Владимир Чуков в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 06.06.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Външният министър на Катар беше в Иран седмица преди визитата на Тръмп. Имаме натрупване - от 2014 г. насам.

Катар подкрепят "Мюсюлмански братя" от много отдавна. Най-основният проблем всъщност са близките отношения на Доха с Иран. Това каза по темата журналистът Георги Милков. Турците в момента са най-близки на катарците. Саудитска Арабия гледа на катарците като предатели вътре в семейството, затова и тази силна реакция от тяхна страна. В Либия, Йемен, Сирия има разнопосочна политика.

Единствените, които могат да защитят Катар в момента са турците. Неслучайно и там е единствената задгранична военна база.

В момента е затворен единственият сухопътен граничен пункт на Катар - този със Саудитска Арабия. Катар ще загуби въздушните си коридори между Европа и Азия, вероятно и Световното първенство по футбол, каза Владимир Чуков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестокласници върнаха голяма сума пари
Шестокласници върнаха голяма сума пари
Кристиан Вигенин: Влизаме в дилемата свобода или сигурност
Кристиан Вигенин: Влизаме в дилемата свобода или сигурност