НОВИНИ

Владо Бучковски: Mисля, че започна нова ера за нашата държава Северна Македония

Промяната на името на Северна Македония е стъпка към евроатлантическото развитие на страната. Това коментира пред "По света и у нас" бившият премиер на югозападната ни съседка професор Владо Бучковски.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:50, 16.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Тежък компромис на висока цена. Така бившият премиер на Северна Македония определи промяната на името на страната. Според него обаче идните поколения ще усетят позитивите от Преспанския договор. Премиерите на Северна Македония и Гърция направиха чудо, в което и най-големите оптимисти не вярваха, коментира проф. Владо Бучковски.

Проф. д-р Владо Бучковски - бивш министър-председател на Македония: Надявам се за Македония да бъде поставен край на всичките дилеми пред нейното бъдеще. Аз съм оптимист. Mисля, че започна нова ера за нашата държава Северна Македония.

Проф. Бучковски припомни, че по време на председателството си на Съвета на Европейския съюз, България постави като приоритет темата за бъдещето на Западните Балкани. Той се надява, че и Гърция ще подкрепи Северна Македония по време на преговорите за членство в Европейския съюз.

Проф. д-р Владо Бучковски - бивш министър-председател на Македония: Самите европейци трябва да разчистят пътя за държавите от Западните Балкани

Въпреки сключения през миналата година договор за добросъседство между България и Северна Македония, в социалните мрежи все още има спорове на историческа тематика, призна проф. Бучковски.

Проф. д-р Владо Бучковски - бивш министър-председател на Македония: От време на време има черни кампании, които са рецидив от миналото. Македония не може да има по-голям съюзник от България.

Поредна проява на доброто сътрудничество между двете страни бе форум, проведен в София днес. Интелектуалци от България и Северна Македония коментираха бъдещите перспективи пред хората от двете страни на границата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят в село Дорково впечатлява с интересни експонати от Плиоцена
Музеят в село Дорково впечатлява с интересни експонати от Плиоцена
На форум в МС обсъдиха мерки срещу езика на омразата и нетолерантността
На форум в МС обсъдиха мерки срещу езика на омразата и нетолерантността