НОВИНИ

Прогнози за бизнеса през 2017 година

През 2017- та българската икономика ще отбележи ръст от 3 на сто, което ще ни отреди шеста позиция в Европейския съюз, сочи проучване на Българската търговско промишлена плата сред близо 500 фирми у нас. Прогнозите на анализаторите обаче са по -малко оптимистични заради заради предсрочните избори, поскъпването на суровините и горивата на световните пазари и заради недостигът на кадри.

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 02.01.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

По- добър бизнес климат за 2017 година очакват 38 % от анкетираните фирми у нас. Според прогнозите на БТПП основният икономически растеж ще дойде от промишлеността и разбира се от туризма.

Олга Чулунска -анализатор към БТПП:
"Секторите, които ще имат по-висок ръст, които ще се отличат с по -голям растеж до някаква степен можем да определим, като в областта на индустрията -това е производството на автомобилни части, това са химическата индустрия, това е също производство на електрически компоненти и оптика. И също до някаква степен в някои браншове в производството на машини и съоръжения".

Основно изпитание за фирмите през годината ще бъде несигурната политическа обстановка, твърдят от Института за пазарна икономика. От Търговско промишлената палата обаче не очакват значителен негативен ефект върху бизнеса.

Десислава Николова- гл. икономист в Института за пазарна икономика:
"Политическата несигурност влияе и върху частните инвестиции. Тя ги забавя, тя ги замразява, тъй като мениджърите предпочитат да изчакат да се разреши политическата ситуация и тогава вече да правят едни по-големи бизнес планове и да взимат по-големите решения. Политическата криза ще отложи големите европейски проекти."
Олга Чулунска -анализатор към БТПП:
"Фирмите продължават своята дейност и те ще продължат да работят. Тези сектори, които до някаква степен са зависими от държавата, от поръчки и т.н при тях може да има някакво забавяне.

Липсата на квалифицирани кадри е през 2017 година се очаква да е сред на големите пречки според 38% от работодателите у нас. Такова е и мнението на анализаторите.

Според последното проучване на Евростад 1/3 от българските предприятия изпитват остра нужда от работна ръка или това са 33% от всички фирми у нас.

Десислава Николова- гл. икономист в Института за пазарна икономика:
"Най-вероятно този процент ще продължава да расте, ако се погледне ресурсът в момента на трудовия пазар.А именно една голяма част от безработните в момента са дългосрочно безработни -т.е. хора без образование или с много ниска степен на образование и квалификация"

Едно от решенията на проблема, предлаган от редица бизнес асоциации, е по-лесен достъп до местния трудов пазар на етнически българи от съседни страни от региона и на работници от Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям интерес има към Епископската базилика в Сандански
Голям интерес има към Епископската базилика в Сандански
Две коли изгоряха в празничната нощ в „Овча купел“
Две коли изгоряха в празничната нощ в „Овча купел“