НОВИНИ

Пролетна икономическа прогноза на ЕК

България е запазила темповете на икономическото си развитие, показва пролетната прогноза на Европейската комисия, представена днес в Брюксел. Ръстът на брутния вътрешен продукт на нашата страна за 2017-а се очаква да бъде 2,9 процента, а догодина - 2,8%. Според Европейската комисия цяла Европа се намира в икономически подем.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:55, 11.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Последната икономическа прогноза на Европейската комисия за България беше през февруари. Оттогава няма съществена промяна на очакванията на Брюксел.

Има леко забавяне на икономическия растеж от 3,4 процента през миналата година до 2,9 процента - през тази. Предупреждението към София е, че по-бавното от очакваното реализиране на еврофондовете би могло да подкопае инвестициите и растежа.

За първи път от 2013 в България няма отрицателна инфлация. Безработицата продължава да пада - от 7, 6 процента миналата година до 7 процента към края на тази. Тази тенденция ще се запази и в бъдеще.

Според Европейската комисия София е постигнала балансиран бюджет през 2016, благодарение на повече

данъчни приходи и намалени публични инвестиции. В цяла Европа се наблюдава стабилен растеж и намаляване на безработицата.

Пиер Московиси - комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз: "Европа навлиза в пета поредна година на растеж, съпроводена с позитивни фактори. Добрата новина е, че голямата несигурност, която характеризираше последните 12 месеца, вероятно започва да намалява. Това не e само надежда, уверен съм, че ще стане така."

Очакванията са, въпреки Брекзит, положителното икономическо развитие в Европа да продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрожденски балкон в панелен блок в Пловдив стана сензация в социалните мрежи
Възрожденски балкон в панелен блок в Пловдив стана сензация в социалните мрежи
Родители се обявиха против сливането на две детски градини в София
Родители се обявиха против сливането на две детски градини в София