НОВИНИ

Протести срещу закриването на унгарския ляв вестник "Непсабадшаг"

В Будапеща хиляди излязоха на протест заради новината, че се закрива най-големият и най-влиятелен ляв вестник. Решението за затварянето е на концерна собственик, но някои видяха посегателство срещу свободата на словото.

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 09.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

"Непсабадшаг" започва да излиза през далечната 1956 година. До вчера, когато бе закрит, и в печатен, и в онлайн вид. Журналистите научили, докато работели по понеделнишкото издание. Частният собственик се обоснова с натрупаните загуби - повече от 18 милиона долара от 2007 г. насам. Изказа и желание в бъдеще вестникът да се появи отново. Граждански групи веднага биха тревога. И през последните дни в ежедневника имаше критични публикации към властта - например за министър, който отишъл на сватба с държавен хеликоптер.

От социалистическата опозиция нарекоха случилото се черен ден за пресата, крайнодясната Йобик също се включи в критиките. Управляващата партия Фидес определи закриването като разумно бизнес решение.

От миналата година, когато фондация на социалистите продаде дяла си, вестникът е на издателския концерн Медиауъркс, част от частна австрийска инвестиционна компания. Медиауъркс контролира значителна част от унгарските печатни медии, разширява се и в други страни.

От началото на годината са в ход и спекулации, че Орбан и Фидес може да овладеят Непсабадшаг и други издания, като ги изкупят чрез хора от вътрешния си кръг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Споразумението за Турски поток може да бъде подписано в Истанбул тази седмица
Споразумението за "Турски поток" може да бъде подписано в Истанбул тази седмица
Натиск върху Тръмп да се оттегли от надпреварата за Белия дом
Натиск върху Тръмп да се оттегли от надпреварата за Белия дом