НОВИНИ

Протестите в Каталуния не спират

Два дни след спорния референдум за независимост на Каталуния протестите не спират. Синдикатите обявиха обща стачка. Протестиращи блокират пътища, затворени са университети и туристически атракции, болниците приемат само спешни случаи. Недоволството е срещу действията на полицията в неделя.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:48, 03.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Около 23 часа местно време, стотици каталунци обграждат хотел, в който са отседнали 200 командировани от страната полицаи. Виковете "махайте се окупатори" продължават с часове. Регионалната полиция прави опит да защити колегите си. Малко по-късно управителите на хотела молят полицаите да освободят стаите си - така започна общата стачка срещу полицейския произвол.

Най-малко 50 пътни блокади предизвикаха километрични задръствания. Затворени са магазини, заведения, туристически обекти, сред които и катедралата Саграда Фамилия. Не отвори и емблематичният пазар Меркадор.

Метрото се движи с огромно закъснение, пристанището работи на минимален режим. Летище Ел Прат работи по график. Стачкуват и университетите, болниците приемат само спешни случаи. Най-масовата проява е планирана за площад "Универсидад". Демонстраните настояват за незабавното изтеглянe на полицията от Каталуния.

Глория Лах, пострадала в избирателна секция: Полицаите сграбчиха за раменете мой познат, който е на 82 години. Изхвърлиха го извън избирателната секция, сякаш е чувал с картофи. Направиха същото и с мен, а преди това видях как ритаха и удряха младежите наоколо.

Продължава и търсенето на политическо решение на кризата. Испанският премиер Мариано Рахой се срещна с лидерите на основните опозиционни партии. И докато социалистите са го посъветвали да води диалог със сепаратистите, то други политически сили призовават директно да бъде задействан член 155-и от Конситуцията, който изземва автономните права на Каталуния. Барселона продължава да настоява кризата да бъде решена с посредничеството на ЕС, но Брюксел е категоричен - това е проблем на Испания и никой няма право да се намесва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Делян Добрев е депозирал оставката си в Народното събрание
​Делян Добрев е депозирал оставката си в Народното събрание
ВиК подменя 30-годишен водопровод по булевард „Трети март” в Русе
ВиК подменя 30-годишен водопровод по булевард „Трети март” в Русе