НОВИНИ

Световната среща на българските медии се проведе в Молдова

В Кишинев вицепрезидентът на България и президентът на Молдова откриха Световната среща на българските медии, организирана от БТА. Агенцията вече има нов пресклуб в град Тараклия, където голяма част от населението са етнически българи. Още за споразуменията в областта на образованието - в репортажа на Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:46, 05.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

За 13-ти път българските медии си дадоха среща там, където има компактна българска общност. Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на форума, поздрави журналистите за тяхната всеотдайност да пишат и издават на роден език.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Амбицията на нашия президентски екип е реалната политика за българите в чужбина. Тази политика не може да бъде сама за себе си. Политиката не бива да бъде за българите в чужбина, а заедно с българите в чужбина за България.
Игор Додон - президент на Република Молдова:Всички ние - молдовци, руснаци, украинци, гагаузци, българи, съжителстваме мирно от стотици години и смятам, че това е едно богатство за нашата страна. Това ни прави по-силни.

Малко по-късно вицепрезидентът на България и президентът на Молдова се срещнаха с управителя на Тараклия - областта, в която около 80% от населението е етниески българи, а БТА разшири своята мрежа от пресклубове с още един.

Максим Минчев - генерален директор на БТА: След Босилеград, който беше преди две години в Западните покрайнини, сега и Тараклия е мястото, откъдето всеки божи ден надявам се към България и към целия свят да летят хубави новини за живота на българите тук, за икономическите процеси, за културните процеси, не само на българската общност, а на всичко, което става в Молдова.

За да се затвърдят още повече връзките между двете държави, техните народи и образование - беше подписано и споразумение за сътрудничество между Русенския, Великотърновския и Тараклийския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководителят на РТВЦ-Благоевград Валери Яков с отличието „Личност на годината
Ръководителят на РТВЦ-Благоевград Валери Яков с отличието „Личност на годината"
Възрастен мъж от София е приет в болница след нападение от питбул
Възрастен мъж от София е приет в болница след нападение от питбул