НОВИНИ

Провежда се мащабна акция срещу нарушителите по пътя към морето

По пътя към морето се провежда мащабна акция срещу нарушителите зад волана. Проверките на шофьорите са за алкохол, наркотици, превишена скорост, неплатени глоби. За първи път в помощ на пътната полиция се включи и хеликоптер. Вижте прякото включване на Васил Детелинов.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:20, 10.08.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Превишената скорост остава най-честото нарушение. А за да я регистрира - освен радари, от полицията извадиха и най-новите си камери. Само в рамките на днешната акция са хванали над 250 шофьора със скорост над допустимата по автомагистрала "Тракия" на път за морето. Проверени са 138 автомобила и 182-ма шофьори.

Гл. инспектор Росен Рапчев, началник на сектор "Пътен контрол" към ГД НП: Като нарушения не са сложни и фрапантни. Има граждани с изтекли свидетелства за управление и актовете най-вече са за неслагане на обезопасителен колан или разговор по телефон.

Проверки имаше и в Пловдив, Пазарджик и Бургас. В морския град трима души са заловени да шофират след употребата на алкохол - шестима - след употреба на наркотици. На петима са отнети шофьорските книжки. За първи път в помощ на пътните полицаи се включи и хеликоптер, който наблюдаваше трафика от високо.

Гл. инспектор Росен Рапчев, началник на сектор "Пътен контрол" към ГД НП: Хеликоптерът на Гранична полиция ще облита основните направления за движение към морските курорти и ще съблюдава.Ще е оборудван с много висока разделителна способност камера, която ще наблюдава пътния трафик". Когато има ПТП на автомагистралата или на главния път, при което може да се образува тапа, колегите отгоре ще наблюдават това нещо и ще сезират пътните полица и с екипи ще отклоним движение в обходни маршрути.

Според експерти по пътна безопасност причината шофьорите да карат пияни или с превишена скорост у нас, а стриктно да спазват закона, когато излязат в чужбина е липсата на достатъчен контрол. Другата причина е, че много често шофьорите правят нарушения с мисълта, че санкцията може да им се размине с даване на подкуп.

Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Европейците са го измислили. В момента, в който ви хванат, след 5 минути получавате СМС, че ви е удържана определена сума от нарушението, което е. И без да има трима души, които да обслужват една камера и да се правят, да не казвам на какви, и да се крият по храстите.

Според експертите по пътна безопасност парите за полицейските акции могат да бъдат насочени към подготовката на пътищата за есента с нова маркировка и нови мантинели. От "Пътната полиция" обаче няма да спрат с масираните проверки до края на летния сезон, защото пътните произшествия по пътя към морето са всекидневие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електрически камиони без шофьори бяха представени в Швейцария
Електрически камиони без шофьори бяха представени в Швейцария
​Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните
​Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните