НОВИНИ

Спадът на турската лира доведе до недостиг на банкноти

Рекорден срив на турската лира спрямо долара. Само за няколко часа турската валута потъна с 19%. Причината - политическите спорове между Вашингтон и Анкара и неуспешно приключилите преговори в търсене на решение на кризата. Сривът на лирата породи несигурност сред инвеститорите и смут сред турските граждани.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:02, 10.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Опашки пред обменните бюра в Истанбул, след призива на Ердоган хората да купуват турски лири. Бюрата трудно удържаха на щурма. За ден наличните лири започнаха да се изчерпват. Лимитът за обмен е 100 долара. Уверението на турския президент, че ситуацията не бива да тревожи никого, беше последвано от решение на Доналд Тръмп да удвои митата за внос на турски алуминий и стомана. Нова санкция и нов срив на турската валута.

Последва и отговор на Ердоган, който заяви, че макар отношенията на Турция с други държави да се достигнали задънена улица, икономиката в страната му всъщност е във възход.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ако имате долари, евро и злато, които криете под дюшека - сега е моментът да ги обмените в лири. Това е национална борба. Това ще бъде отговорът на моя народ срещу онези, които водят икономическа война против нас!
;

Минути след изказването му, лирата загуби още 9 % от стойността си. От началото на годината турската валута бавно, но сигурно се обезценява заради обтегнатите отношения между двете държави. Анкара настоява Вашингтон да ѝ предаде духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен. Отвъд Океана искат освобождаването на американски пастор и още 14 души.

Провалът на преговорите даде своето икономическо отражение. През януари 1 долар се продаваше срещу 4 лири. От днес - почти 7 лири.

И ако някой печели от срива на турската валута, то това са туристите, за които става още по-изгодно да летуват в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните
​Въвеждат се нови критерии за поддръжка на басейните
Със сблъсъци започна антиправителственият протест в Румъния
Със сблъсъци започна антиправителственият протест в Румъния